Thursday, September 30, 2010

potato salad

last week ketika makan-makan sempena raya rumah kakanis, kami dijamu dengan berbagai hidangan yang sedap dan salah satu daripadanya yang saya suka ialah potato salad ini. mungkin ramai yang kata "alah, potato salad, senang je nak buat" tapi sebenarnya lain tau rasa potato salad ni. sedap sangat....

untuk potato salad seperti ini, biasanya saya guna russet potatoes, red potatoes atau new potatoes. untuk dressing; miracle whip, mayonnaise, sour cream, evaporated milk, apple cider, ranch dressing, etc. anda boleh tambahkan chopped celery, capsicum, small onion, hard boil egg, mustard, pickle....etc.

simple recipe for potato salad

ingredients
4 large potatoes
2 hard boil eggs, chopped
1 to 1 1/2 cup mayonnaise
1 tsp cider vinegar
1/2 tbsp salt
2 small onions, chopped
parsley, chopped

boil or bake potatoes and cut into chunks. place in bowl. mix mayonnaise, vinegar, salt and pour over potatoes. add onions, eggs and parsley, stir gently.

masih ada raya....

for past few days kkida tak masak sangat kerana ada yang masih berpuasa enam, ke open house dan sebagainya....

kkida hanya masak ringkas-ringkas je for lunch and dinner...semalam kkida masak sambal sotong, pajeri nenas, sayur....resepi harian yang kkida rasa semua pun pandai buatkan....:)...oleh itu tiada resepi ye....hanya gambar je yang kkida nak share...

weekend ni ada beberapa open house raya dan mungkin ada kawan-kawan yang akan datang beraya...kita kan beraya selama sebulan....:)

minggu depan aiman akan mula periksa  PMR...maknanya kuranglah aktiviti makan-makan kkida sekeluarga sehingga selesai aiman periksa...:) 


Monday, September 27, 2010

pucuk ubi petai

salam,
hari ni saya kerumah kawan, aishah untuk lunch sempena hari raya. aishah tinggal di pj. beliau memang pandai masak dan suka menjamu rakan-rakan, itulah sebab saya lihat rezkinya murah kerana dia tidak lokek dan tidak berkira. personalitinya peramah, ceria, sentiasa tersenyum walaupun keletihan dan senang didampingi. saya memang senang berkawan dengan aishah.

hari ni aishah menjamu kami lunch dengan berbagai jenis hidangan, lauk pauk dan kuih muih. antara lauk pauk yang di hidangkan ialah pajeri nenas, sambal ayam, sambal udang dengan petai, sambal belacan, ulaman, ikan masin dan yang paling istimewa ialah sayur pucuk ubi dengan petai. inilah pertama kali saya makan sayur pucuk ubi petai yang diadun begini. pada mulanya saya rasa pelik kerana tak pernah tengok orang masak pucuk ubi macam ni, tapi bila disuap saja kemulut....waduh! syioknya....rasanya cukup beraroma kerana ia dicampur dengan serai, bawang merah, cili api yang dihiris halus, petai rebus, ikan bilis tumbuk dan sedikit santan. kata aishah, pucuk ubi tersebut dihiris halus, kemudian diramas-ramas sehingga lembut dan hancur dan kemudian diperah hingga kering. ia kemudian digaul dengan bahan-bahan tadi, walau bagaimana pun saya tak berapa pasti akan resepinya yang tepat. tak pasti samada kalau saya buat sendiri rasanya sesedap yang asal.

menurut aishah, kakak dia yang tolong buatkan kudapan ini. Insyaallah, nanti saya pasti nak kecek juga resepinya yang asli dan nak eksperimen di dapur saya sendiri. aishah berasal dari negeri sembilan, mungkin ini adalah hidangan tradisi keluarga beliau. foto: aishah (tudung merah dan kak anis, my cousin). cantikkan gambar yang diubah kepada bentuk lukisan seperti foto ini. seronoknya saya kerana terjumpa website tersebut dan pastinya saya nak cuba ubahkan beberapa foto makanan saya yang sedap-sedap itu kepada bentuk lukisan dan Insyaallah akan saya abadikan diblog ini.....:)

Saturday, September 25, 2010

sotong goreng

inilah cara saya masak sotong selain di masak kicap atau kari. sotong menjadi pilihan saya jika jemu makan ayam dan ikan. resepi ni mudah saja dan pasti ramai yang sering masak macam ni. tambahan untuk masakan diatas adalah santan. setelah dicampurkan semua bahan seperti bawang, cili dan seasoning, saya tambahkan sedikit santan supaya ia nampak sedap dan berkuah. amat mudah dan ringkas...

Thursday, September 23, 2010

acar ikan tenggiri

acar ikan tenggiri ni sebenarnya sama seperti masak ikan tenggiri bercuka cuma bezanya, untuk acar ini saya campurkan sedikit santan pekat. saya pernah makan hidangan ini dirumah seorang kawan ketika beliau buat kenduri arwah. daripada rasanya saya tahu lebih kurang akan bahannya.

untuk resepi ini saya gunakan beberapa keping ikan tenggiri. gaul dengan garam dan kunyit dan goreng seperti biasa.

lain-lain bahan terpulang kepada anda. saya guna timun dan carrot sahaja. anda boleh tambahkan kacang panjang, terung, tomato, bawang besar (potong wedges). cili hijau/merah belah dan sebagainya.

tumbuk halia, kunyit, cili padi, bawang merah dan bawang putih hingga lumat. tumis dengan sedikit minyak hingga wangi. masukkan beberapa sudu besar santan pekat dan sedikit biji sawi (jika ada/suka). tambah sedikit air jika perlu. biarkan mendidih. masukkan sayuran. biar mendidih sebentar. masukkan sedikit cuka, garam, gula dan perisa. akhir sekali masukkan ikan dan kacau sebentar.

siap dihidang. rasanya mesti sedikit masam, pedas dan lemak.

kuah kacang from penang

last monday ketika jamuan raya kat rumah my cousin sister, kak anisah, saya sempat merasa kuah kacang segera yang kak anis beli dari penang. memang sedap rasanya. hanya bancuh dengan air panas, siap dihidang. ketika nak balik saya sempat mengecek beberapa bungkus kuah kacang segera tersebut dari kak anis.

pagi ni saya teringatkan kuah kacang tersebut dan teringin pulak nak makan pecal/gado-gado.
pasti sedap pecal makan dengan kuah kacang kak anis tu.

selain itu, cucur jagung/udang panas-panas pun sedap di cicah dengan kuah kacang ni.....

thank you kak anis....:)

Wednesday, September 22, 2010

dinner kat rumah adinda...tq

jamuan raya at my sister's place, wati at subang jaya... macam-macam lauk ada the cheese cake is so good...yummy! tak semua cucu opah ada ketika ini...

Tuesday, September 21, 2010

thai green curry

thai green curry paste is surprisingly easy to make, and it's so much healthier & fresher-tasting than the store-bought variety. added to your favorite meats or seafood, noodles, vegetables, tofu, or wheat gluten, this paste will create sumptuous curries or use it to make delicious soups or noodle dishes. cook with the paste right away, or store in the refrigerator for up to 2 weeks and use it as you need it. The paste can also be frozen for future use. Ingredients:
1 stalk lemongrass, minced
1 batang serai, cincang
1-3 green chilies, sliced or thai green chilies or jalapeno
3 biji (lebih) cili padi atau cili jalapeno
1 shallot, sliced
1,2 biji bawang merah kecil, cincang
4-5 cloves garlic
4-5 biji bawang putih, cincang
1 thumb-size piece of galangal or ginger, thinly sliced
lengkuas/halia sebesar ibu jari, cincang
1/2 cup chopped fresh coriander/cilantro leaves & stems
1/2 cawan daun ketumbar (daun dan batang)
1/2 cup fresh basil
1/2 cawan daun basil/kemangi
1/2 tsp ground cumin
1/2 sudu kecil serbuk jintan putih
1/2 tsp ground white pepper
1/2 sudu kecil serbuk lada putih
1/2 tsp ground coriander
1/2 sudu kecil serbuk ketumbar
3 tbsp fish sauce
3 sudu besar sos ikan
1 tsp shrimp paste
1 sudu kecil serbuk belacan
2 tbsp lime juice
2 sudu besar jus limau nipis
1 tsp brown sugar
1 sudu kecil gula perang/merah
3-4 tbsp coconut milk (enough to blend ingredients together)
3-4 sudu besar santan

Directions:
1) place all ingredients in a food processor, chopper, or blender.
2) process well to form a fragrant thai green curry paste. taste-test it for salt and spice. if too salty, add a squeeze of fresh lime or lemon juice. add more chili for more heat.

your curry paste is now ready to be used. you can bottle up any leftovers and keep it in the refrigerator for up to 1 week. freeze thereafter.

cara membuatnya:
kisar semua bahan diatas sehingga lumat (menjadi paste)

panaskan minyak dan tumis bahan kisar ini seperti kita menumis rempah kari ikan/ayam. masukkan ayam/daging/makanan laut/sayuran. tambahkan santan pekat dan stok/air. tambahkan garam, air lemon/limau nipis, gula merah, cili padi/sos ikan untuk menambahkan perisa mengikut selera anda. jika suka anda boleh ketuk sebatang serai dan masukkan beberapa helai daun limau ke dalam kari tersebut.

anda boleh makan gulai kari hijau ini dengan nasi atau laksa atau meehoon.

-------------------------------------------------

sejak makan thai green laksa di good evening bangkok, saya memendam hajat untuk membuat kuah laksa tu sendiri. hari ni saya terpanggil untuk menjengah resepi-resepi yang available di internet dan terjumpa resepi diatas. sangatlah mudah dan bahannya pun tak susah nak cari. jadi pagi tadi saya terus ke cold storage dan beli semua bahan yang diperlukan. balik rumah dan terus buat. hasilnya.....hmmm....sangatlah sedap (anak saya hani kata "mama, rasanya lebih sedap dari good evening bangkok")....kalau anda ragu-ragu cubalah sendiri. tapi adjust ingredientnya sana-sini...ikut rasa lidah masing-masing....


To Make a Thai Green Curry with this Paste:


1) heat a wok or large frying pan or pot over medium-high heat. add 2-3 tbsp oil and swirl around, then add the green curry paste. stir-fry until fragrant (1 minute), then add 1 cup stock plus your curry ingredients (meat, seafood, or tofu/wheat gluten + vegetables). simmer until ingredients are cooked, gradually adding 1/2 to 1 can coconut milk until you're happy with the taste/thickness/amount of sauce. 2) as you're cooking, you can also add 2-3 kaffir lime leaves (left whole) as well as any leftover lemongrass stalk pieces for even more flavor.

3) when your curry is done, always perform a taste-taste for salt and spice. add more fish or soy sauce if not salty enough, or some fresh-cut thai red chilies if not spicy enough or add some dried crushed chili. if too spicy, add more coconut milk. if too salty or sweet, add a squeeze of lime juice. if too sour for your taste, add a touch more sugar. finish your curry by sprinkling over generous amounts of fresh basil.

4) this paste is also excellent added to noodles, soups, or used as a marinade for fish, shellfish, chicken. for beef, it best to make it into a curry (as noted above), slicing the meat very thinly and adding vegetables like eggplant and chopped tomatoes.

fresh herbs

fresh herbs....basil and rosemary.....beli ketika shopping di cold storage...love the smell

Monday, September 20, 2010

Spaghetti Aglio Olio

salam, hari ini saya ke rumah kakak sepupu, anisah hussain untuk jamuan raya. hidangan yang disediakan semuanya sedap dan menyelerakan. tetapi dalam banyak-banyak hidangan, dish ini menjadi tarikan utama. apa tidaknya, lihat sajalah warnanya yang meriah dan seafood yang menghiasi hidangan ini.

setelah search beberapa website (kerana saya sangat berminat untuk tahu bagaimana cara untuk membuat spaghetti ini), saya terjumpa beberapa resepi aglio olio yang lebih kurang sama antara satu sama lain bahannya

Spicy Shrimp & Spaghetti Aglio Olio Recipe
(from about.com)

Ingredients

2 lb shrimp, peeled & deveined
2 tbsp lemon juice (about 1 lemon)
1/4 cup parsley, flat-leaf, chopped
1 tsp crushed red pepper flakes
4 cloves garlic, peeled & crushed
1 tsp salt, coarse
2 tbsp extra-virgin olive oil
1/4 cup extra-virgin olive oil
2 oz anchovy fillets
8 cloves garlic (large), crushed & minced
1/2 tsp crushed red pepper flakes
1/4 cup parsley, flat-lear finely chopped
1 lb spaghetti

Directions
1) Combine 2 tbsp EVOO with lemon juice, parsley, salt and 1 tsp red pepper flakes.
2) Add shrimp and 4 cloves crushed garlic and cook about 3 mins over medium high heat. Remove shrimp to warm platter.
3) Return pan to heat and reduce heat to medium low. Add 1/4 cup EVOO. Add anchovies, minced garlic and pepper flakes to oil.
4) Break up anchovies with back of wooden spoon until they melt away into the oil & garlic mixture.
5) Toss spaghetti in the pan with parsley and the garlic oil, then season with a little salt to your taste.
6) Top servings of spaghetti with spicy shrimp and serve.

EVOO: extra-virgin olive oil

selain spaghetti olio, terdapat beberapa lagi hidangan yang tak kurang menyelerakan... roast chicken... yum! potato salad ni memang sedap... tidak dilupa ketupat dan rendang... kek lapis serawak yang lain dari yang biasa saya makan, sedap! my plate...yummy! us....her guests me and kak anis

Sunday, September 19, 2010

lamington

A Lamington is a sponge cake in the shape of a cuboid, coated in a layer of traditionally chocolate icing then desiccated coconut. Lamingtons are sometimes served as two halves with a layer of cream and/or strawberry jam between, and are commonly found in Australasian outlets such as cafes, lunch bars, bakeries, and supermarkets. The raspberry variety is more common in New Zealand, while a lemon variety has been encountered in Australia.

The Lamington is named after Lord Lamington, who served as Governor of Queensland from 1896 to 1901. According to legend, Lamingtons were first served in Toowoomba when Lord Lamington took his entourage to Harlaxton House to escape the steamy heat of Brisbane. The Lamingtons' chef at Queensland's Government House, Armand Gallad, was called upon at short notice to provide something to feed unexpected guests. According to the Melbourne Age newspaper, Gallad cut up some left over French vanilla sponge cake baked the day before, dipped the slices in chocolate and set them in coconut (an ingredient not widely used in European cooking at that time). Lady Lamington's guests then asked for the recipe. lama juga saya perhatikan resepi ni, bertahun-tahun lamanya....(semenjak beli buku resepi ni lah)...tetapi baru semalam termampu saya membuatnya....hehe....bukannya apa, cuba tengok macam mana rupanya kek tu....pasti ambik masa nak buatkan dan kalau mood tu separuh-separuh je, jangan buat...takut nanti siap separuh jalan je....

sebaiknya sejukkan kek tersebut dalam peti sejuk hingga keras (separuh beku), barulah dipotong kiub, celup dalam icing atau sirap dan coat dengan kelapa. barulah cantik dan betul-betul segi empat. oleh kerana saya malas nak menunggu dan tak sabar, maka saya terus buat selepas sejam dikeluarkan dari oven. itulah sebab rupanya sumbing sana-sini. tak mengapa, janji sedap di makan....

Honey Lamington

ingredients

125g dark chocolate, chopped
2/3 cup honey
185g butter
1/3 cup castor sugar
2 eggs
1 3/4 plain flour
1/2 teaspoon bicarbonate of soda
1/2 cup water
2 cups coconut

honey syrup
1/2 cup honey
1 1/2 cup sugar
1 cup water

method
grease 23cm square slab pan, line with paper and grease paper. melt chocolate in a bowl over hot water, stir in honey.
cream butter and sugar until light and fluffy. beat in eggs one at a time, beat until combined. stir in chocolate mixture, then half the sifted flour and soda with half the water, then remaining flour and water. spread into prepared pan. bake at 180C for 30 minutes. stand 5 minutes or keep in the fridge (if your like). trim crusts from cold cake, cut into small squares. toss each square in honey syrup. toss in coconut. allow to set.

syrup
combine all ingredients. simmer uncovered until syrup slightly thickened...cool....

Friday, September 17, 2010

cucur badak

since ada ubi keledek beli kat tesco tadi, saya pun buatlah cucur badak....lama dah tak makan cobadak....alah buat menang makannya....cucur badak....tak tau macam mana boleh lekat nama ni ke kueh yang tiada kena mengena dengan haiwan yang bernama badak nih...:) goreng cucur badak dalam minyak banyak (deep fry) dan api sederhana.
doh ubi keledek yang telah di masukkan inti. simpan sebentar dalam peti sejuk sebelum digoreng.
inti cucur badak...tumbuk/kisar beberapa ulas bawang merah, serai, udang kering dan jintan manis/kasar hingga lumat. panaskan sedikit minyak dan tumis bahan tumbuk dan beberapa sudu cili blender. apabila telah wangi, masukkan kelapa, garam, gula dan serbuk kunyit. kacau sehingga kering. sejukkan. jika suka anda juga boleh masukkan udang hidup kecil semasa menumis tadi.
ubi keledek yang telah direbus, di sejukkan dan dilenyek hingga halus. campurkan sedikit tepung gandum dan garam dan uli sehingga menjadi doh. simpan dalam peti sejuk setengah jam supaya mudah dibentuk kemudian... my recipe in english...

Coconut filling
3 cups grated coconut
1 cup small shrimp
3 - 5 tablespoons chili paste
1 teaspoon turmeric powder
1 cup water
3 tablespoon sugar
salt to taste
3 tablspoon oil

Pounded ingredients
3 tablespoon dried shrimp
5 tablespoon sliced lemongrass
1 teaspoon fennel seeds
5 shallot

Heat oil, add pounded ingredients, chilie paste and stir until fragrant. Add shrimp and water and stir for 5 minutes then add coconut. Stir for another 10 to 15 minutes. Add sugar and salt. Stir until the mixture dry, about 10 minutes. Remove from heat.

Sweet potato dough
3 cups mashed sweet potato (keledek)
1 cup plain flour
(add little salt when you boil the potato)

Add both ingredients and knead well. If the dough too soft add more flour. Divide the dough into a small ball (about the size of a golf ball). Using your palm and finger, flatten the dough until about 1/4 inch thickness. Fill the dough with 1 tablespoon of the coconut filling and then joint together the edge to enclose the filling. Roll them gently to smoothen and press lightly to flatten a bit.

To cook - deep fry the fritters in hot oil till golden brown. Serve hot for breakfast or evening tea.

juadah raya

pada hari raya pertama jumaat lepas, saya buat beberapa jenis juadah dan antaranya ialah rendang daging ini. resepinya anda boleh ikut resepi rendang pedas daging ini... rendang ini saya buat untuk dimakan dengan lemang yang saya tempah dari jiran sekampung. hampir setiap tahun kami dapatkan bekalan lemang dari beliau. memang sedap kerana pembuat lemang adalah orang minang. cukup lemak dan cukup rasa...berbaloi menunggu... selain lemang, saya rebus nasi impit dan lontong untuk dimakan dengan kuah kacang dan kuah lodeh.

kurma daging

lunch tengahari semalam saya buat kurma daging. terasa jemu dah makan curry. resepi kurma daging saya adalah sama seperti resepi kurma ayam yang pernah saya poskan kesini. caranya sama, cuma mungkin daging lebih lama perlukan masa untuk empuk.
yang ni pula lauk sampingannya....sambal belacan, terung rebus dan telur masin
sambal sotong di campur dengan ready mix kuah kacang.
petang pula saya ada tamu datang beraya, Najat and her family. seperti biasa saya buatlah juadah yang biasa-biasa je....roti jala, kari ayam dan meehoon goreng. since suami najat, Arshad puasa, so malam kami makan dinner apa yang ada. sorry ye Najat, nothing special masa dinner semalam...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...