Tuesday, August 31, 2010

lemak buncis dengan kulat sisior

kulat sisir memang susah nak dapat. jarang kita lihat kulat ini dijual di pasar sekitar KL. kalau ada pun mungkin dipasar tani atau pasar kampung.

kulat ni sedap dibuat sayur lemak dengan pucuk paku, keladi lambuk, kacang buncis dan sebagainya. cara masak sama seperti masak gulai lemak biasa. kuah lemak biarlah pekat dan sedikit pedas. tambahkan udang hidup atau udang kering serta serai dan daun kunyit...

ikan masam manis

bahan-bahan:
1 paket fish fillet (saya guna dory fish fillet dari Tesco)
tepung gandum/tepung kotak berperisa
1 biji telur
garam secukupnya

cara:
potong isi ikan kecil (bite size)
keringkan dan campurkan beberapa sudu tepung dan sebiji telur. gaul rata dan ketepikan selama sejam.
panaskan minyak. deep fry isi ikan tadi sehingga masak atau keperangan. letakkan dalam pinggan hidang.

sos masam manis
1 biji bawang besar potong wedges (memanjang)
1 biji tomato (wedges)
1 batang carrot kecil. potong nipis dan serong
1 biji cili hijau/merah. belah dua, buang biji dan potong nipis.
daun sup/ketumbar

bawang putih dan halia, tumbuk
sos masam manis, sos mangga atau sos nenas
cili blender
garam, perisa dan gula

cara:
panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumis bawang tumbuk. masukkan cili blender dan kacau sebentar. masukkan sos, garam dan perisa. kacau. kemudian masukkan carrot, bawang, tomato dan cili. kacau hingga masak. tambahkan garam dan perisa. tuangkan sos keatas ikan bertepung tadi. hias dengan daun ketumbar. hidang panas.

note: hidangan ini hendaklah disediakan 'last minute', iaitu ketika hendak dimakan/dihidangkan.

kek warna warni

bahan-bahan
150g butter
150g castor sugar
1 tsp grated orange rind
3 eggs
150g self-raising flour, sifted
a variety of food colouring (2, 3 colours)

method
cream butter, sugar and orange rind together until light and fluffy. add the eggs one at a time, beating well in between each addition.
fold in the sifted flour, taking care not to beat the mixture at this stage. divide the cake batter into a few portions. add a drop of food colouring to each potion and leave one portion uncoloured.
lightly butter and flour a medium-sized round or square cake tin. fill it half-way up with spoonfuls of batter, alternating the colours as you go. when finished, level the top and run a butter knife through the batter, zig-zagging it diagonally across the cake.
bake in a preheated oven 175C for 40 minutes or so, until well risen and the top springs back when lightly touched with the tip finger.

recipe source: good food for kids by rohani jelani

cake photo by my sister Dr Norsidah

Monday, August 30, 2010

sup jagung

jagung juga boleh dicampur kedalam sup. masak sup kegemaran anda tak kira sup ayam atau daging. campurkan sayuran seperti lobak merah, kentang dan jagung. potong jagung kepada 3 atau 4 bahagian. rebus sehingga semua bahan empuk. hidang panas dengan roti (roll) atau nasi.

siakap bakar/steam

bersihkan ikan. dengan menggunakan aluminium foil, alas daun pisang dan letakkan ikan diatasnya. tambahkan bawang, garam, cili dan lain bahan mengikut pilihan anda. bungkus kemas aluminium foil dan kukus dalam bekas pengukus atau letakkan atas kuali atas api sederhana atau masukkan kedalam oven dan bakar pada 180C selama 40 minit atau sehingga ikan masak.

sup lala

sup mudah disediakan. hanya ketuk serai, hiris bawang merah, cili padi, daun kunyit dan halia. tambah garam dan perisa. rebus sehingga lala terbuka.

tepung bungkus

kueh lama yang lemak dan manis...my dh punya favourite ni...tapi nowadays nak cari yang sedap (yang di jual) memang agak payah...sebabnya semua nak untung lebih...letak sikit je santan...end up kueh tu keras dan tak lemak...oleh itu jika nak sedap kenalah buat sendiri...letak santan lebih...

bahan-bahan
2 cawan tepung beras
4 cawan santan pekat
sedikit garam
beberapa helai daun pisang

Inti
1 biji kelapa muda parut
1 ketul gula melaka
3 sudu besar gula putih
1 sudu besar tepung gandum
daun pandan
sedikit air
sedikit tepung pulut

Cara
Kelapa dimasak bersama air, daun pandan, gula dan gula melaka hingga kering. masukkan tepung gandum dan kacau pekat. bulat-bulatkan dan golekkan di atas tepung pulut. ketepikan.

Bancuh tepung beras bersama santan dan masukkan sedikit garam. Kacau hingga separuh masak.

Ambil dua sudu besar bancuhan tepung dan letakkan di atas daun pisang. letakkan tiga biji inti dan tutup dengan dua sudu lagi tepung. tutup daun pisang dan lipat kedua-dua hujung daun seperti melipat kueh lepat pisang.

terung bakar dan sambal ikan bilis

pembuka selera.....terung panjang yang dibelah dan dibakar hingga masak. buatkan sambal kosong atau sambal ikan bilis dan taburkan atas terung. pasti membuka selera anda, terutama jika perut tengah laparan....

telur dadar berinti

idea untuk goreng telur dadar....jika jemu makan telur dadar kosong atau yang biasa kita buat seperti mencampurkan bawang dan cili....

resepi ini menggunakan daging cincang (mince beef) dan daun ketumbar yang dicincang. goreng daging terlebih dahulu, baru campurkan kedalam telur yang telah dipukul kembang. masukkan lain-lain bahan seperti ketumbar, bawang goreng, cili potong dan sebagainya. panaskan minyak dalam kuali leper dan tuangkan telur. masak seperti goreng telur dadar.
selain daging cincang.....ayam dan udang juga boleh digunakan.

lemon poppyseed muffin

jika anda nak cepat dan malas nak menimbang tepung, gula dan sebagainya....guna sahaja ready made mix seperti ini....ia lengkap dengan gula, tepung, serbuk penaik dan perisa. hanya tambahkan cecair sahaja. pasti jadi dan rasanya juga sedap...

udang goreng berempah

resepi ini saya pernah makan disebuah restoran....cara masaknya seperti masak kari udang, cuma bezanya tiada santan digunakan.

tiada kuantiti diberikan untuk resepi dibawah....harap anda dapat agak sendiri kuantiti yang diperlukan...

bahan
udang besar
rempah kari udang
daun kari
air asam jawa
bawang merah dan putih, ditumbuk
halba campur
bawang besar, belah kecil memanjang
cili potong, belah

tumis bawang merah, putih, daun kari dan halba campur hingga wangi. masukkan beberapa sudu serbuk rempah kari udang dan air asam jawa. goreng sehingga wangi. masukkan udang, bawang besar dan cili potong. tambahkan garam dan perisa. hidang panas.

ayam rendang kicap

resepi ayam yang mudah dan ringkas

bahan-bahan
1/2 ekor ayam
2 sudu besar cili blender
1 sudu besar rempah kurma
1 batang serai, dititik
beberapa ulas bawang merah dan bawang putih (dikisar)
2 inci halia, ditumbuk/kisar
kicap manis dan masin

Cara:
goreng ayam 3/4 masak (jangan terlalu garing).
panaskan minyak dan tumis bahan kisar, halia, cili blender, rempah kurma dan serai hingga wangi.
masukkan ayam dan setengah cawan air. masak sehingga pekat baru masukkan kicap. tambahkan garam dan perisa jika perlu.

sayur lemak labu air

sayur lemak labu manis.....sejuk dan menyegarkan....sesuai bagi mereka yang panas badan....

labu air juga sesuai di campur ke dalam sup ayam dan daging...

Sunday, August 29, 2010

tumis kacang bendi dengan kubis

idea untuk sayur.....kacang bendi juga sedap jika di goreng/tumis.....campurkan udang kering yang ditumbuk. goreng seperti goreng sayur kacang panjang atau buncis.

salad nugget

ideas for salad....untuk menggalakkan anak-anak kita makan sayur...nugget boleh digantikan dengan grill chicken, grill beef, begitu juga dengan daun salad dan dressing...

coffee nut crescents

Resepi ini saya perolehi dari buku resepi saya iaitu The Australian Womens Weekly, The Big Book of Beautiful Biscuits Ingredients
1 1/4 cups plain flour
2 tbs cstor sugar
125g butter
60g walnut pieces
1 egg yolk
2 tsp instant coffee powder
2 tsp hot water
1/2 cup castor sugar, extra

Method
1) Sift flour into bowl, add sugar. rub in butter until mixture resembles breadcrumbs.
2) Grind walnuts finely in blender and add to mixture. add egg yolk and combined coffee powder and water, stir until mixture is combined.
3) Refrigerate dough, covered, 30 minutes. Roll 2 teaspoon of dough into 5cm lenghts then shape into crescents on lightly greased oven tray and bake moderate oven 12 minutes.
4) Remove warm crescents and gently roll in extra castor sugar, cool on wire rack.

Saturday, August 28, 2010

wajik

Wajik merupakan sejenis pulut manis yang pada asasnya dimasak dengan nisan kelapa. Terdapat pelbagai cara penyediaan wajik, dan pelbagai perasa yang dicampurkan kepadanya.

Diantara jenis penyediaan wajik yang paling biasa dilakukan adalah pulut yang digunakan itu dimasak sehingga lembut. Cara lain pula adalah pulut yang digunakan itu dimasak jelatah (separuh masak). Ini akan menghasilkan rasa berkerutup apabila dimakan. Bagaimanapun cara ini jarang dilakukan kerana tidak ramai yang gemarkan rasa berkerutup ini kerana menganggapnya agak keras.

Selain itu wajik juga boleh dicampurkan dengan durian sekiranya ia dihasilkan pada musim durian. Ia amat digemari ramai terutamanya mereka yang dari pantai timur.

Wajik biasanya disediakan sepanjang masa, tetapi lebih meluas semasa musim perayaan. Bagaimanapun disebabkan rasanya yang agak manis, sesetengah orang tidak menggemarinya

Bahan-bahan
300 gm beras pulut
150 gm gula nisan
150 gm gula pasir
2 biji kelapa diparut
1 helai daun pandan
Secubit garam
Secubit kapur (dilarutkan dengan 1 sudu teh air)

Cara membuatnya:
1) Pulut direndam selama tiga jam sebelum di toskan. Kemudian pulut dikukus dalam kukusan selama 40 minit sebelum di sejukkan di dalam talam. Kelapa parut diperah patinya dengan kain jarang.

2) Perah santan keduanya dengan empat cawan air. Masak gula nisan dengan satu cawan air. Manakala gula larut tapis. Secubit garam. Masak air gula merah bersama gula putih dan santan kedua. Masak sehingga air gula pekat dan berbenang, angkat dengan sudip.

3) Masukkan pati santan. Ketika mendidih masukkan pulut. Kacau selama 1/2 jam lagi dengan api perlahan. Masukkan 1 sudu teh kapur. Kacau hingga sebati. Masukkan ke dalam talam yang dialas dengan daun pisang. Tekan-tekan supaya padat.

nasi goreng sosej

masak nasi goreng adalah perkara paling mudah dan cepat....kalau perut tengah lapar dan ada nasi putih tapi tiada lauk....maka alternatif yang terbaik adalah nasi goreng. tumbuk bawang putih dan merah, campur sedikit udang kering atau ikan bilis serta cili padi dan tumis....sebagai tambahan anda boleh masukkan telur, daging, ayam, udang dan sebagainya....nasi goreng yang ditambah dengan sosej adalah kegemaran sesiapa sahaja terutama kanak-kanak....terdapat berbagai jenis sosej yang dijual di supermarket, terpulang kepada selera anda. ini juga menu yang sesuai untuk bersahur.....

nachos and salsa

bersahur pagi ni saya buatkan nachos and dip untuk anak-anak kerana masing-masing dah menunjukkan tanda-tanda tak nak bersahur dan kalau bangun sahur pun hanya minum milo atau makan oat sahaja....

pelik juga rasanya pagi-pagi buta sibuk ceruk dapur, panaskan oven dan menyelongkar peti sejuk mencari itu dan ini.....

untuk meyediakan nachos mudah sahaja. Ia tidak mengambil masa yang lama. Saya beli semua yang ready-made dan dalam botol sahaja...
selepas di gril semalam 8 minit dalam oven.

Friday, August 27, 2010

steamboat

Since semalam dah makan terlalu berat di Holiday Villa....maklumlah buffet di hotel ni paling popular kerana pilihan makanan yang bermacam jenis. Sebut je semua ada....dari yang dibakar/golek, yang bergrill, dikukus, digoreng, sup, salad dan yang mentah......maka hari ini saya bertukar selera makan yang rebus-rebus je.....iaitu tomyam sup/steamboat dengan beberapa jenis seafood, sayuran dan tofu/fishball.....tidak terlalu heavy tetapi mengenyangkan.

Ini adalah hidangan paling senang untuk disediakan kerana saya hanya perlu masak supnya sahaja. Anda boleh masak apa saja jenis sup yang disukai, samada tomyam, chicken atau beef soups.

Saya suka makan hidangan ni panas-panas (macam steamboat), maka saya menggunakan electric deep pan yang diletakkan di tengah meja dining.....apabila hampir waktu nak berbuka saya hidupkan switchnya supaya sup tersebut mendidih perlahan-lahan. Masukkan seafood seperti udang, isi ikan dan kupang dulu.....biarkan ia mendidih sebentar, kemudian baru masukkan sayuran, dan tofu/fishball.....fishball tak perlu masak lama, jika terlalu kembang tak sedap pulak.

cara makan/hidang terpulang kepada anda.....boleh makan dengan meehoon, kway teow, nasi, instant noodle atau begitu saja....cicah dengan sos cili thai, kicap pekat manis, kicap pedas atau apa saja sos kegemaran anda...

Thursday, August 26, 2010

delicious chocolate cake

this is one of the best and delicious chocolate cake yang pernah saya buat. resepi ini saya perolehi dari buku family circle cakes, biscuits and slices. photo diatas adalah gambar kek coklat ini yang saya sediakan untuk di muatkan dalam majalah jelita july 2002 (bahagian resepi majalah tersebut). jika anda lihat pada texture kek tersebut pasti anda tahu betapa sedapnya kek coklat ini.....soft and moist and very chocolatey.....

cara buat kek ni mudah sangat dan tidak mengambil masa yang lama....

Ingredients
125g butter, softened (mentega)
2/3 cup castor sugar (gula castor)
1/3 cup icing sugar (gula ising)
1 1/4 cup self-raising flour (tepung naik sendiri)
1/2 cup cocoa powder (serbuk koko)
1 teaspoon bicarbonate of soda (soda bikarbonat)
2 eggs (telur)
1 cup milk (susu)
1 teaspoon vanilla essence (esen vanila)
pecan halve to decorate

Chocolate icing
1 cup icing sugar, sifted (gula ising, ayak)
1 tablespoon cocoa powder
1 1/2 tablespoon boiling water (air mendidih)
1 teaspoon vanilla essence (esen vanila)

Method
1) preheat oven to 180C. grease baking dish and and line with paper.
panaskan oven pada 180C. sapukan tin kek dengan minyak/mentega dan alaskan dengan kertas minyak.
2) cream butter with sugar and icing sugar until light and fluffy. sift flour with cocoa powder and soda three times into a bowl. add flour mixture to butter with remaining ingredients and beat together until well blended.
pukul mentega dengan gula ising dan kastor sehingga kembang. ayak koko, tepung dan soda 3 kali. masukkan bahan-bahan ini kedalam butter yang dipukul tadi bersama lain-lain bahan. gaul hingga sebati (jangan terlebih gaul)
(you can add 1/2 cup raspberry jam at this stage if you like).
(anda boleh tambahkan 1/2 cawan jem rasberi jika suka, jadi kek coklat rasberilah)
3) spoon into prepared tin and bake for 40 minutes until cooked. turn out onto a wire rack to cool.
tuang kedalam acuan pembakar dan bakar selama 40 minit pada 180C atau hingga masak.
4) to prepare icing: combine all ingredients in a bowl over simmering water and stir until smooth. pour over cold cake and spread with a knife dipped in hot water.
icing: campurkan semua bahan dalam mangkuk tahan panas dan letakkan atas air mendidih dan kacau hingga licin dan berkilat. tuang atas kek tadi. selain kek coklat ini, saya juga menyediakan beberapa jenis kek lain untuk dimuatkan dalam majalah jelita berkenaan....antaranya ialah kek prune, cheese cake, pineapple carrot cake dan bluberry slice....insyaallah nanti saya masukkan resepi-resepi tersebut disini.

Wednesday, August 25, 2010

dalca

ini adalah kuah dalca yang saya buat semalam....lebih kuah....dan kurang santan....sedap rasanya dan bawah pula adalah kuah dal yang saya buat beberapa minggu yang lalu....agak pekat sikit dan lebih santan....kedua-duanya saya buat dengan cara yang sama cuma hasilnya berbeza....apa-apa pun yang penting rasanya sedaappp....(sorry ya! masuk bakul angkat sendiri...hehe)... dalca one of my hubby's favourite. terutama kalau makan dengan nasi minyak atau roti canai. semalam saya buat dalca.....makan dengan roti canai segera....

bahan-bahan
kacang dal
tulang atau daging lembu/mutton/lamb/chicken
halia

kuantiti untuk bahan-bahan diatas kena agak sendiri....

potong daging kecil (bite size) dan rebus dengan kacang dal sehingga separuh empuk. masukkan beberapa sudu rempah daging dan halia yang dititik. rebus sehingga daging empuk. kacang dal jangan hancur sangat. kemudian masukkan bahan-bahan di bawah (optional) dan masukkan santan. rebus sehingga semuanya empuk, (bahan-bahan ini hendaklah dimasukkan mengikut turutan, iaitu masukkan yang keras dahulu kepada yang lembut). kemudian masukkan bahan perisa seperti garam, gula dan perisa.

lain-lain bahan
ubi kentang
carrot
kacang panjang
tomato
terung
bendi
pisang muda

bahan tumis
kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang, daun kari, bawang merah dan putih (cincang).
panaskan minyak dan tumis bahan-bahan ini sehingga bawang kekuningan. tuang kedalam kuah dal tadi dengan minyaknya sekali. tutup api kuah dal dan kacau sedikit (tumis cara ini saya sebut sebagai tumis darat, iaitu bahan tumis dimasukkan kemudian). sedia untuk dihidang.

kalau makan dengan roti canai sedap kalau ada sambal tumis...

Tuesday, August 24, 2010

apple crumble

resepi apple ni mungkin ada saya masukkan sebelum ini....tapi takpalah mungkin yang itu lain caranya dan yang ni lain (ada 1001resepi untuk buat apple crumble ni)....saya akan masukkan photo crumble ni kemudian.

bahan-bahan:
8 biji royal gala apple
1 cawan apple juice
1/2 cawan gula perang
1 sudu besar cinnamon powder
1/2 sudu kecil nutmeg powder
sedikit garam

1/2 cawan cooking oat
raisins

kupas kulit apple dan potong cube. panaskan 2 sudu besar butter dalam deep pan dan masukkan semua bahan diatas. masak sehingga apple lembut dan jus kering. sejukkan. pindahkan apple ke dalam baking dish. taburkan oat dan raisins. topping
2 - 3 cawan tepung gandum
125g butter (jika perlu tambahkan butter)
1/2 cawan gula perang lembut
gaulkan bahan diatas sehingga menjadi serbuk roti. taburkan atas apple tadi dan bakar dalam oven selama 15-20 minit pada 170C atau sehingga keperangan. hidang dengan ice-cream vanilla.

ikan bawal masam manis

bahan-bahan
ikan bawal besar
sos mangga/sos nenas
cili blender
bawang besar
cili hijau
cili merah
bawang putih
halia

cara
bersihkan ikan bawal dan potong keping-keping. lumurkan garam dan kunyit dan goreng. ketepikan.
cincang halia dan bawang putih.
panaskan minyak dan tumis bawang putih dan halia hingga wangi. masukkan cili blender dan kacau sebentar. masukkan sos mangga/nenas dan kacau rata. masukkan bawang besar (potong bulat), cili hijau dan merah yang dibelah. akhir sekali masukkan ikan bawal yang telah di goreng. rasa garam, gula dan perisanya. tambah jika perlu. hias dengan daun ketumbar atau sup.

Monday, August 23, 2010

karipap daging

semalam saya buat karipap daging....saya jarang buat karipap kerana terasa banyak sangat kerjanya. bermula dari nak mengupas kentang, nak potong cube, nak masak supaya jadi inti, ia mengambil masa yang lama.

kemudian masuk pula bab nak menguli doh dan menyatukan inti karipap dengan doh karipap, nak menggelek doh supaya nipis dan kemudian nak mengelimnya supaya kemas dan cantik. nak makannya sekejap je...gigit 3, 4 kali dah lenyap dalam perut...

karipap yang saya buat ni taklah lawa sangat rupanya....tapi rasanya....hmmm....yummy!...macam bagus je saya ni puji diri sendirikan. Sebenarnya oklah, untuk makan sendiri, bukan nak jualan... Ini adalah karipap saya sebelum digoreng...berkilat dan cantik rupanyakan...

Resepi doh karipap saya ialah:

1 kg tepung
3/4 cawan marjerin yang telah dicairkan
1 cawan air suam/biasa/sejuk....air mungkin perlu ditambah sedikit lagi...
1 sdt garam campurkan dalam air
(texture kulit karipap akan berbeza jika menggunakan suhu air yang berbeza)

panaskan marjerin hingga cair dan tuang dalam cawan pengukur sebanyak 3/4 cawan. letak tepung dalam talam/dulang besar dan tuangkan marjerin panas keatas tepung. perlahan-lahan gaul tepung dengan marjerin hingga menjadi seperti tepung roti. tuang air sedikit demi sedikit keatas tepung dan uli doh sehingga lembut (tambah air jika perlu). tutup doh dah ketepikan setengah jam.

bahagi doh kepada empat bahagian dan canai sehingga leper. gulung seperti menggulung tikar sehingga kemas dan potong doh setebal 1/2 ke 1 inci. canai potongan doh menjadi bulat bujur dan isikan inti...lipat dan kelim hujungnya kemas dan ketepikan. untuk inti karipap saya menggunakan mince beef dan ubi kentang (potong cube). tumis seperti menumis kari daging (tanpa santan). masak sehingga ubi empuk dan kering. biarkan inti sejuk sebelum diisi dalam kulit karipap. Goreng karipap dalam minyak yang sederhana panas sehingga kekuningan.

Sunday, August 22, 2010

nasi minyak

buka puasa hari ni saya buat nasi minyak dengan ayam masak kurma, acar timun carrot dan sambal telur...simple, but my family love it, especially chicken kurma... acar carrot dan timun...ada resepinya pada entri yang lepas, kena search ye... sambal tumis telur....resepinya pun ada pada post yang lepas... chicken kurma... nasi minyak saya simple sahaja....basuh 3 cawan beras basmathi. ketepikan. cincang 1 labu bawang besar dan halia. panaskan minyak sapi anggaran 3 sudu besar dalam kuali. tumis kulit kayu manis, bunga cengkih dan bunga lawang serta bawang dan halia sehingga wangi. masukkan beras yang telah dibasuh tadi dan kacau sebentar sehingga wangi (dalam 5 minit). transfer beras ke dalam periok nasi elektrik...masukkan 1/2 cawan susu cair dan 4 1/2 cawan air. tambahkan 1 sudu teh garam. Masak nasi sehingga kering. buka periok nasi dan renjiskan sedikit air mawar (jika suka) dan kacau rata. tambahkan kismis, daun ketumbar dan gajus.

how I bake my chicken?

ini adalah bagaimana cara saya gril ayam.....

1) saya lebih suka ayam dibelah dua (not whole chicken)...sebabnya...I want internal part of the chicken to be thoroughly clean (cuci sebersihnya)...kalau tak nanti tak lalu makanlah...

2) bersih ayam dengan asam limau dan tepung dan kemudian cuci bersih.

3) lebih suka ayam berkulit (jangan buang kulit ayam). lap ayam dengan tisu dapor hingga kering.

4) lebih suka simple ingredients to marinade the chicken....I will marinade the chicken at least two hours before baking....dengan cara ini semua bahan akan meresap dalam isi ayam dan ayam lebih mudah dimasak, lebih juicy dan lebih sedap. Lebih lama ayam di perap lebih baik. Kalau nak perap lama, letak dalam bekas bertutup dan simpan dalam peti sejuk.

5) Lebih suka guna bahan kering berkisar untuk marinade, seperti lada hitam, lada putih, ketumbar, jintan, mustard seeds, salt, kulit lemon, kulit limau, dry herbs, etc instead of bahan cair (sos). Kalau nak mudah beli sahaja ready-made herbs and spices yang banyak dijual dipasaraya....(untuk resepi diatas saya guna ready-made blackpepper and lemon herbs).

6) sapukan seluruh ayam dengan garam kemudian bahan-bahan lain...simpan dalam peti sejuk sebelum di bakar/gril.

7) panaskan oven, sapukan ayam dengan sedikit minyak zaitun/butter. balut hujung kepak, tengkuk dan kaki ayam dengan aluminium foil, kemudian gril selama 30 - 40 minit. terbalikkan ayam dan bakar lagi 20-30 minit. cucuk ayam pada bahagian isi yang tebal dengan pisau kecil yang tajam. jika masih ada cecair yang mengalir keluar ertinya ayam tersebut belum cukup masak. tambahkan masa untuk bakar ayam tersebut selama 5-10 minit lagi (depends on size of the chicken).

8) I prefer to bake chicken in the oven i/o grill atas arang. Why? sebab tak suka makan bahagian ayam yang hitam dan hangus. Lagi pun menurut seorang doktor yg saya kenali (my sisterlah...)bahagian yang hangus ini adalah antara punca penyakit cancer.... jadi jangan suka sangat makan ikan bakar, daging bakar, ayam bakar, satay bakar atau apa saja yang dibakar hingga hitam/hangus terlalu kerap ya...

Friday, August 20, 2010

kudapan rangup 2

Ubi Manis

bahan-bahan:
1 kg ubi kayu
3 cawan gula
1 cawan air
garam secukup rasa

Cara:
rebus ubi dengan sedikit garam sehingga separuh empuk.
biarkan sejuk barulah dihiris nipis-nipis.
kemudian goreng ubi sehingga kekuningan.
masak gula sehingga pekat dan berbuih.
masukkan ubi yang telah digoreng tadi dan kacau sehingga bersira.

Tiram Manis

bahan-bahan:
1 kg tepung gandum
1 sudu besar marjerin
air dan gula secukupnya
minyak untuk menggoreng

Cara:
gaulkan tepung dengan marjerin dan uli sehingga sebati
canai sehingga nipis dan lipat/gulung adunan menjadi selebar 3 inci dan gunting selebar 1 inci.
goreng dalam minyak yang sederhana panas sehingga kekuningan.
angkat dan ketepikan sehingga sejuk. taburkan dengan gula icing.


kedua-dua resepi diatas adalah dari buku kompilasi koleksi 06 Rasa
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...