Saturday, July 31, 2010

gulai lemak ikan dengan belimbing buloh

Ini adalah masakan kegemaran mak saya.....beliau memang suka masak gulai lemak dan dirampaikan dengan sayuran atau buah kampung seperti ini.

Mak saya berasal dari negeri Perak, jadi cara masakannya juga adalah mengikut cara masakan dari tempat asal kelahirannya. Gulai lemak mak saya mungkin sama dengan gulai lemak yang biasa anda masak. Ia dicampur dengan bahan asas yang ditumbuk seperti bawang merah, putih, halia, serai dan cili padi. Kemudian bahan tumbuk ini dimasak bersama santan hingga mendidih. Masukkan ikan, perisa dan bahan rampai seperti asam belimbing, terung, bendi dsbnya. Gulai lemak selalunya dimasak menggunakan santan pekat dan ditambah asam keping. Anda juga boleh masukkan daun kesum jika suka untuk menambahkan kelazatan dan aroma serta kesedapan gulai lemak anda....

tomyam bersantan

Sebut sahaja tomyam, pasti terbayangkan soup siam yang pedas (hingga berpeluh jika makan ketika masih panas), masam (perisa dari perahan air limau nipis), beraroma (daun limau, serai, halia dan lengkuas), manis (daripada perisa pes tomyam, sos ikan). Sebenarnya tomyam adalah makanan kegemaran ramai (termasuklah saya). Jika makan diluar pasti saya cuba mencari restoran yang ada hidangan tomyam. Berlawanan dengan hubby yang tidak suka makanan yang masam, seperti asam pedas, laksa dan juga tomyam.

Malam tadi saya mencari tomyam yang sedap kerana dah lama tak bertomyam. Teringat beberapa minggu lalu (sebelum ke UK) kami makan di sebuah restoran thai di One Utama (Good Evening Bangkok). Since, ketika itu Hani dan Eka tiada bersama, jadi malam tadi kami keluar menjamu selera di restoran tersebut.

Memang tomyam di GEB sangat sedap, apakah perisa yang mereka gunakan.....susah nak agak. Mungkin mereka punya resepi tersendiri dalam penyediaan pes tomyam.....tapi satu yang saya lihat, mereka menambahkan sedikit santan kedalam soup tomyam mereka. Rasanya juga sangat pedas dan warna supnya merah....sedap dan berapi-rapi tatkala menikmati tomyam GEB.

Hari ini saya pun nak cuba jugalah buat tomyam seperti restoran GEB....saya menambahkan sedikit santan dan cili blender kedalam supnya disamping lain-lain bahan untuk tomyam. Hmmm.....walaupun tak 100% rasa macam tomyam GEB tapi pada saya ok jugalah. Saya suka dan anak-anak juga suka (itu yang penting). Saya menggunakan pes tomyam knorr (anda boleh gunakan apa saja pes tomyam yang anda suka). Pastikan ia dalam kuantiti yang banyak.

Sayuran untuk tomyam biasanya saya suka campurkan bunga kobis (putih), carrot, straw mushroom, bawang besar putih dan kobis.

Note: jangan masukkan terlalu banyak santan (ini bukan gulai lemak). Cukup sekadar untuk mengeruhkan warna sup dan membangkitkan sedikit rasa lemak. Banyakkan cili padi dan pes tomyam. Ops! satu yang saya lupa ialah daun ketumbar....masukkan sedikit daun ketumbar yang di carik-carik kedalam sup tomyam anda.

bawah; tomyam di good evening bangkok, one utama.

Thursday, July 29, 2010

fruit salad

ramai yang bertanya resepi untuk berdiet dan saya rasa resepi ini sesuai untuk mengurangkan berat badan.....

bahan-bahan:
can fruits....lychee, peach, pear dan lain-lain buah-buahan dalam tin yang anda gemari.
fresh fruits.....honeydew, betik, pisang, anggur, apple dsbnya.
yogurt, oatmeal

campurkan semua bahan dalam sebuah mangkuk yang besar dan kacau rata....sejukkan sebelum dihidang....anda boleh tambahkan kekacang seperti almond, walnut, hazelnut, raisins...

nasi impit goreng

Sebenarnya resepi ini pernah saya postkan kesini, mungkin atas kesilapan teknikal ia hilang dari blog ini. Oleh itu kini saya postkan sekali lagi.......

Jika anda ada lebihan nasi impit, cubalah resepi ini;

Bahan:
Nasi impit, potong kiub

tumbuk,
bawang merah, bawang putih, cili padi (kuantiti terpulang kepada kebijaksanaan anda)
goreng,
ikan bilis sehingga garing.
bawang goreng

lain-lain bahan:
cili blender, kicap masin, kicap manis, garam, perisa.
telur (dipukul sedikit)
taugeh dan daun sup

cara:
tumis bahan tumbuk hingga wangi, masukkan sos dan kicap serta serbuk perisa. pecahkan telur dan masukkan nasi impit. kacau rata. akhir sekali masukkan taugeh dan ikan bilis dan daun sup. kacau rata. hidang panas.

pizza bread and pizza

Kerana dah lama tak buat pizza sendiri, hari ini saya dengan senang hati menguli tepung untuk roti pizza. Sebenarnya banyak pertanyaan yang saya terima bagaimana untuk membuat roti pizza yang sedap. Terdapat banyak resepi roti pizza yang boleh kita perolehi dari internet...tetapi bagi mereka yang jarang buat pizza atau roti sendiri mungkin tidak dapat mengagak sejauh mana resepi-resepi dari internet yang boleh dipercayai dan memberikan hasil yang memuaskan.

Setelah lama membelek beberapa resepi yang saya kira betul dan boleh di guna pakai, akhirnya saya mengambil keputusan kali ini saya nak cuba ikuti resepi dari chef terkenal, Jamie Oliver. Saya rasa pasti tiada masalah kalau ikut resepi Jamie kerana beliau memang terkenal sebagai chef yang handal mengadun pastry dan roti dan daripada bahan yang digunakan saya dapat rasakan resepi roti pizza Jamie pasti sedap.....

dan ini adalah resepi pizza base dari Jamie Oliver;

1kg strong white bread flour or 800g strong white bread flour, plus 200g finely ground semolina flour
1 level tablespoon fine sea salt
2 x 7g sachets of dried yeast
1 tablespoon golden caster sugar
4 tablespoons extra virgin olive oil
650ml lukewarm water

Oleh kerana saya tiada Tipo flour, strong white bread flour atau semolina flour, maka saya hanya guna tepung gandum biasa dan whole wheat flour. Saya kurangkan 2 cawan tepung gandum biasa dari 1 paket (1 kg) tepung gandum dan gantikan dengan 2 cawan tepung whole wheat (jumlah tepung tetap 1 kg). Bahan lain saya ikut tanpa sebarang perubahan juga cara membuatnya. Sieve the flour/s and salt on to a clean work surface and make a well in the middle. In a jug, mix the yeast, sugar and olive oil into the water and leave for a few minutes, then pour into the well. Using a fork, bring the flour in gradually from the sides and swirl it into the liquid. Keep mixing, drawing larger amounts of flour in, and when it all starts to come together, work the rest of the flour in with your clean, flour-dusted hands. Knead until you have a smooth, springy dough. Place the ball of dough in a large flour-dusted bowl and flour the top of it. Cover the bowl with a damp cloth and place in a warm room for about an hour until the dough has doubled in size. Now remove the dough to a flour-dusted surface and knead it around a bit to push the air out with your hands – this is called knocking back the dough. You can either use it immediately, or keep it, wrapped in clingfilm, in the fridge (or freezer) until required. If using straight away, divide the dough up into as many little balls as you want to make pizzas – this amount of dough is enough to make about six to eight medium pizzas.

Timing-wise, it’s a good idea to roll the pizzas out about 15 to 20 minutes before you want to cook them. Don’t roll them out and leave them hanging around for a few hours, though – if you are working in advance like this it’s better to leave your dough, covered with clingfilm, in the fridge. However, if you want to get them rolled out so there’s one less thing to do when your guests are round, simply roll the dough out into rough circles, about 0.5cm thick, and place them on slightly larger pieces of olive-oil-rubbed and flour-dusted tinfoil. You can then stack the pizzas, cover them with clingfilm, and pop them into the fridge. Bawah adalah bahan-bahan yang saya gunakan untuk topping pizza. Sebenarnya tiada resepi yang khusus untuk topping pizza, yang paling penting dalam membuat pizza ialah basenya, jika sedap basenya pastilah sedap pizza anda. Base (roti) pizza yang sedap adalah roti yang cukup gebu, sedikit liat, tidak mudah kembang (soggy). Saya menggunakan sos pizza ready made, package salmon, sausage (slice), can sardin, can pineapple, black olive, sweet and hot jalapenos, cheese, mayonnaise and sos cili. Kesimpulannya: resepi roti pizza Jamie memang sedap. Ia bukan sahaja sesuai sebagai pizza base, malah kita boleh gunakan resepi ini sebagai sausage bun, tuna bun, hot dog bun dan sebagainya.....lain kali tiada masalah lagi untuk buat roti pizza sendiri.....anda juga harus mencuba.....:)

kari/pajri nenas

masak pajri nenas sama seperti masak kari daging atau ikan. guna rempah daging dan mesti ada kerisik.

resepi saya;
tumbuk lumat bawang merah, bawang putih dan sedikit halia.
lain bahan untuk menumis ialah
bunga cengkih, kulit kayu manis, bunga lawang dan daun kari (jika ada).

panaskan minyak dalam kuali/periok dan tumis bahan diatas hingga kekuningan. bancuh beberapa sudu rempah daging dengan sedikit air dan kemudian masukkan kedalam bahan tumis tadi. masukkan segenggam udang kering/hidup dan biarkan mendidih.

kupas kulit nanas dan potong mengikut ukuran yang disukai. masukkan kedalam rempah tadi, tambahkan sedikit air dan masak dengan api sederhana hingga nanas separuh masak. kemudian masukkan santan, cili hijau belah dua, garam, gula dan perisa serta kerisik. masak lagi dan biarkan kuah nya pekat sedikit. angkat dan hidangkan dengan ikan goreng, telur masin dan sambal belacan....sedap!

selain nenas, terung panjang, buah amra, peria boleh juga di buat pajri.

Wednesday, July 28, 2010

fried chee cheong fun

biasanya kita makan chee cheong fun dengan sos kicap manis, sos chili dan ditaburkan dengan bijan. selain itu kita boleh pelbagaikan cara makan chee cheong fun ini dan salah satunya ialah dengan cara menggoreng seperti menggoreng kway teow. bahan-bahan tumis sama seperti menggoreng mee dan char kway teow. saya suka tambahkan pelbagai jenis sos dan kicap sebagai perisa seperti sos tomato, sos tiram, sos chili, kicap manis, kicap masin dan kicap cair. lain-lain bahan ialah udang, telur dan sayur-sayuran.

bahan tumis
untuk 3 paket chee cheong fun....
3 ulas bawang putih, 3 ulas bawang merah dan sedikit halia...tumbuk hancur

tumis bahan ini hingga wangi kemudian masukkan beberapa sudu cili blender dan kacau hingga wangi, masukkan udang dan sos tomato, tiram, kicap manis, kicap cair, garam, gula dan perisa. kacau hingga pekat, pecahkan 2 biji telur dan masukkan sawi (jika guna). kacau sekejap kemudian masukkan chee cheong fun dan kacau hingga sebati dengan sos. akhir sekali masukkan taugeh, cili merah/padi cincang dsbnya...angkat dari kuali, taburkan bawang goreng dan hidang panas.

Monday, July 26, 2010

ikan bakar sambal kecap

makanan sihat dan ringkas. ikan talapia bakar dan sambal kecap sebagai pencicah.

ada berbagai cara untuk membuat sambal kecap. resepi ringkas yang biasa saya buat ialah cili padi dan bawang merah kecil (dicincang halus), sedikit belacan (dibakar), air asam jawa, kicap manis dan kicap masin.
anda boleh tambahkan sedikit daun kesum (dicincang), very ripe tomato (dicincang) dan asam limau (gantikan dengan asam jawa).

bersihkan ikan talapia, lumurkan sedikit garam jika suka. balutkan dengan daun pisang atau daun lengkuas. sapukan sedikit minyak pada kuali grill (supaya tidak melekat) dan bakar ikan di atas api sederhana sehingga masak rata. tutup kuali grill supaya panasnya sekata.

ikan boleh juga dibakar dalam oven grill. kepanasan terpulang kepada jenis oven yang digunakan.

kangkung/bayam tumis

masakan ringkas untuk berbuka dan bersahur. hidangan seperti ini adalah sebagai pembuka selera ketika perut lapar setelah seharian berpuasa. saya suka masakan ringkas seperti ini ketika berbuka atau pun sahur. ia mudah disediakan....tumbuk bawang merah, putih, cili merah dan udang kering atau ikan bilis. tumis dengan sedikit minyak hingga wangi dan masukkan sayuran. tambahkan garam dan perisa. hidang panas...

Sunday, July 25, 2010

sambal takua/tahu

Salah satu versi sambal tumis......sambal tahu.....memang menjadi favourite my hubby. Cara membuatnya sama seperti membuat sambal nasi lemak atau sambal ikan bilis. Goreng takua terlebih dahulu. Sambalnya biarlah garing dan sedikit manis. Jika suka boleh tambahkan ikan bilis, udang, telur puyoh, tempe, petai dll.

simple cocktail dessert

pencuci mulut yang mudah disediakan. terutama jika nak cepat. sesuai sebagai juadah berbuka puasa.

bahan-bahan
1 can fruit cocktail
1 can lychee
1 can buah kelapa laut
1 can evaporated milk

mix all can fruits into a big cowl. add a can of evaporated milk and a bowl of ice cube.

note: Pilihan buah-buahan adalah mengikut selera anda. Anda boleh tambahkan jelly, sagu biji yang telah di rendam/masak sehingga kembang, buah segar dan sebagainya. Masukkan kedalam peti sejuk sehingga sedia untuk di hidang.

scottish breakfast

hari kedua saya bertolak ke Edinburgh dengan train express. memang saya teringin untuk ke scotland kali ini. dah dua kali ke london dan sekitarnya dan suasana adalah sama kecuali penduduknya jauh berubah.

setibanya ke edinburgh saya mengambil kereta yang telah saya tempah dan terus menuju ke kawasan tanah tinggi scotland iaitu Inverness....perjalanan mengikut jalan kampung mengambil masa lima jam tetapi ia amat berbaloi. Sepanjang perjalanan pemandangan amatlah cantik....tak dapat nak saya gambarkan disini.... di Inverness, saya menyewa bilik disebuah rumah (bed and breakfast, booking tru internet) yang really scottish style and cosy. kami tinggal dua malam disini....really love the interior of the house and the way they decorated the dining area and living hall......we had scottish style breakfast (tolak meatlah ya)...rental for the room....huh! this one memang mahal sikit, tapi sebab teringin nak duduk dalam rumah orang scottish....saya pejam mata.....bayar je....hehe...

Tips for the perfect stir-fry

1) Make sure you prepare absolutely everything before you start-stir-frying is a fast way to cook so there's no time to start chopping halfway through.

2) Always use a spacious pan or wok to give the food plenty of surface area to be tossed around in. This ensures the food cooks quickly and fries rather than steams.

3) Remember to heat your oil well before adding any meat or poultry, so that it seals on impact.

4) Keep the heat high and move everything around the pan constantly, so it all cooks evenly.

Bread and Pastry

DOUGH AND BREAD

1) Shortbread is a Scottish speciality enjoyed year round but especially baked for New Year celebrations. The secret to crisp yet tender shortbread is in the kneading. Gently knead the dough on a lightly floured surface for 10 to 15 minutes and the shortbread will become very smooth and buttery.

2) Most bread doughs require 2 risings, or proofs - one after kneading and one after the dough has been shaped into loaves or rolls. For the first rising, transfer the dough to a lightly greased large bowl, turn to coat with the grease, and cover loosely with plastic food wrap. Set the bowl in a warm 80 - 85F dry, draft-free place for 1 to 1 1/2 hours or until doubled in bulk. The usual test is to press 2 fingers about 1/2 inch into the dough; if an indentation remains, it has risen enough. Punch down the dough to its original size. form into the desired shape, and let rise an additional 45 miutes to 1 hour before baking.

3) Patting out biscuit dough with your hands instead of rolling it out is an easy shortcut, although it gives the biscuits a slightly rougher texture on top. To save even more time, you can make square biscuits. Simply pat the dough into a rectangle of the recommended thickness, then cut it into 2 to 3 inch squares.

SUCCESSFUL SANDWICH MAKING

Always spread butter and/or filling right over the bread, otherwise the edges will be dry. Softened butter is easiest to spread evenly. If you are preparing a lot of sandwiches, a small, flexible palette knife will make spreading much easier.

Try cutting sandwiches in different shapes, using a sharp knife to cut triangles or rectangulars, or buscuit cutters for more unusual shapes, such as flowers and animals. To make sandwiches in advance without them going soggy, use toast or crisp-crusted bread and spread with butter, margarine or cream cheese as a waterproof barrier aginst moist toppings and fillings.

Instead of wet salad ingredients, go for crisp vegetables, such as celery, cabbage or chinese leaves. Cover with cling film or foil to prevent drying out, then store in a refrigerator or cool place for up to 24 hours.


TIPS OF MAKING PASTRY


1) Make sure that all the ingredients are cold.

2) The pastry must be made very quickly. A food processor may be used but take care not to overworked the mixture or it will be form into a dough before the correct quantity of liquids has been added; this will produce pastry that is hard to handle.

3) Sift the flour into a bowl first; this adds air to the mixture and produces lighter results.

4) Use fat which is cold and cut into pieces. If the weather is warm, freeze the shortening and leaves the flour in the refrigerator overnight. If you are using butter, there is no need to freeze it. Simply remove it from the fridge immediately before using. Make sure the liquid is cold so that it will not melt the fat.

5) Chill the pastry thouroughly before rolling it out. The crust should be rolled quickly, evenly and with a minimum of flour. A short bristle brush can be used to remove excess flour. Once the pastry crust is in the baking dish, it is advisable to refrigerate it for at least 30 minutes to minimise shrinking and cracking during baking.

6) Do not stretch pastry when rolling it as it will shrink back during cooking, producing and uneven pastry case.

7) Blind baking is a term applied to crusts that are baked without a filling. To Blind bake, line the pastry with parchment, foil or wax paper. Fill the lined crust with commercially packaged aluminium pie weights, dried beans or rice. They should be level with the top of the pastry to ensure that the pastry crusts do not shrink as they bake. Sweet pastry cases will cook more quickly because of the sugar content. Egg in the dough will also help the pastry to keep its shape during cooking and will give the cooked case golden colour.

tip di dapur

1) Jika ikan disimpan terlalu lama dalam peti sejuk mungkin tekstur ikan menjadi tawar dan kurang segar. Cara mudah untuk mengembalikan kesegarannya ialah dengan merendam ikan yang masih beku kedalam susu segar selama 15 minit dan masaklah seperti biasa.

2) Untuk mempercepatkan proses memasak ayam kampung agar cepat empuk. Bungkus ayam kampung sebentar dengan daun betik. Getah dari daun betik akan menyerap sekaligus melembutkan tekstur daging ayam kampung.

3) Untuk mewangikan ikan kukus perap ia dengan perahan air limau nipis selama kira-kira sejam sebelum dikukus. Kemudian cincang halia dan masukkan kedalam insang ikan sebelum dikukus. Ia akan menambahkan wangi pada ikan dan enak dimakan.

4) Cara mudah untuk menghilangkan bau hanyir ikan ialah dengan menggunakan air basuhan beras. Rendam sebentar ikan dengan air beras. Satu lagi cara ialah dengan menggunakan asam keping atau asam jawa terutama untuk mencuci ikan sungai. Ramas asam dengan ikan dan biarkan seketika.

5) Kulit udang jangan dibuang. Bersihkan dan rebuskan kulit udang tersebut. Biarkan ia sejuk kemudian dikisar sehingga hancur dan kemudian ditapis. Gunakan air tersebut didalam pelbagai masakan anda, seperti dicampur kedalam kuah mee, sayuran, sup dan sebagainya. Kulit udang kalau dibiar lama dalam tong sampah akan cepat busuk dan berulat. Untuk mengelakkan ini berlaku siram kulit udang dengan air panas sebelum dibungkus dan dimasukkan kedalam tong sampah. Selain tidak berbau ia juga dapat mengelakkan daripada dihurung lalat.

6) Cara mudah untuk menghilangkan bau hanyir ikan ialah dengan menggunakan air basuhan beras. Rendam sebentar ikan dengan air beras. Satu lagi cara ialah dengan menggunakan asam keping atau asam jawa terutama untuk mencuci ikan sungai. Ramas asam dengan ikan dan biarkan seketika.

7) Jika ingin kurangkan pahit peria sebelum dmasak, rendamkan peria kedalam air garam selama 20 - 30 minit.

8) Untuk mengembalikan kesegaran atau kehijauan brokoli, masukkan brokoli kedalam air sejuk. Pastikan ia terendam sepenuhnya didalam air. Biarkan selama sejam. Hasilnya brokoli akan menjadi hijau dan segar.

honey chicken wings

Ingredients
12 chicken wings

Marinades
3 tbsp honey
2 tbsp light soya sauce
2 tbsp BBQ sauce
1 tbsp minced garlic
1 tbsp grated ginger
1 tbsp chilli paste
2 tbsp oil
salt and pepper, to taste

Mix all ingredients and marinades for a few hours in the fridge. Arrange chicken wings on the oven grill tray and sprinkle with oil. Grill for 40 minutes at 180C turning the wings once or twice during the cooking process. Serve hot with chilli sauce.

chicken rendang - my style



Ingredients
1 chicken, cut into small pieces
1 cup thick coconut milk
1/2 cup 'kerisik'
2 turmeric leaves
5 tablespoon pounded dried chilli
1 tablespoon juice of tamarind pulp

Pounded Ingredients
10 shallots, chopped
3 cloves garlic, chopped
3 cm galangal, chopped
4 cm ginger, chopped
2 cm fresh turmeric
3 root lemon grass, chopped

Method
campurkan ayam dengan pounded ingredients, cili blender dan santan dan masak selama 15 minit, kacau sekali sekala (medium flame) hingga ayam setengah masak...masukkan daun kunyit, kerisik, tamarind juice...season dengan garam, perisa, gula...masak hingga gravy pekat dan ayam benar-benar empok...

kueh bangkit

satu lagi resepi kueh bangkit....

Methods:
400-450 g fried tapioca flour
100 g plain flour
250 g caster sugar
3 eggs
1 cup very thick coconut milk
1 teaspoon vanilla essence
1 teaspoon baking powder
salt

Method:
Beat eggs and sugar until light and creamy. Add vanilla. Add coconut milk and beat until combined.
Fold in sifted plain flour (all) and tapioca flour a little at a time until you get a soft dough.
Roll out into 6mm thickness and cut with any desired cookie cutter. Place on lightly greased baking sheets.
Bake in preheated 180°C oven for 15 to 20 minutes.

lemang

Ingredients
1 kg uncooked glutinous rice
2 old coconuts
Salt to taste
Young banana leaves
Bamboo trunks about 3ft in length. Remove grit from the hollow core.

Method
1) Wash and soak glutinous rice in water for six hours, then strain in colander and leave to dry.
2) Extract 8 cups of coconut milk from the 2 coconuts. Add salt to taste.
3) Line inside of bamboo with clean banana leaves.
4) Fill the hollow of the bamboo with glutinous rice.
5) Add coconut milk. Use the finger test to determine the right proportion of rice and milk - dip your finger into the mixture until the tip touches the top layer of the rice. The distance from fingertip to the milk must be at least 1 finger joints.
6) Place the bamboo trunks over an open fire. Turn the bamboo every few minutes to ensure that the rice is evenly cooked and not burnt.
7) To serve, break open the bamboo and remove the leaf-wrapped rice. Cut into 1 inch thick slices and serve at room temperature with beef rendang, beef floss (serunding) or thick curries.

nasi lemak (my recipe)

Ingredients
2 cups uncooked rice, washed
1 cup coconut milk
2 cups water
2 screwpine leaves, knotted
2 cm fresh ginger, sliced
3 onions, sliced
1 cinnamon stick
1 star anise
salt
sugar

Method
Mix all ingredients in rice cooker and cook till rice is cooked and dry. Stand for 10 min before fluffing up and leave it for another 10 minute.

Serve hot with SAMBAL, sliced cucumber, fried peanuts and hard boiled egg.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...