Friday, April 30, 2010

nasi ayam Ikea

semua ada di Ikea.....selain pinggan mangkuk dan peralatan rumah, Ikea juga punya restoran yang menyediakan pelbagai hidangan timur dan barat. Nasi ayam Ikea, not bad, sedap juga cuma ia lebih simple berbanding nasi ayam yang selalu kita nikmati. Tiada sup atau salad dan sayuran. semua orang kenal Ikea meatball, cuma cara hidangannya berbeza. Satu ketika dulu meatball dihidang bersama boil potato dan brokoli....kini menunya diubah sedikit, mungkin mengikut feedback dari pelanggan mereka. nampak sedap dan menyelerakan. Saya pernah poskan photo hidangan ini ke sini satu ketika dahulu, walau bagaimanapun ketika itu cara hidangannya berlainan sedikit. Lemon chicken, nampak sedap tetapi apabila dirasa kuahnya berkali-kali keenakannya berkurangan. Mungkin sosnya harus diubah sedikit flavournya untuk memenuhi selera orang Malaysia yang gemarkan rasa pedas. dessert yang sentiasa sedap dan menjadi pilihan saya.

overall, juadah di ikea boleh tahan...saya beri.average...3.5/5...harga makanan pula pada pendapat saya agak mahal sikit...jika nak makan sekali-sekala bolehlah....kalau selalu....hmmmm...kurang praktical....yang baiknya ialah free flow of coffee....minum selagi terlarat...:)

Thursday, April 29, 2010

ice-cream pudding

something different...

bahan-bahan:
Jelly, ordinary long strip jelly....1/2 packet (10g)
air 800ml to 1L
1 bucket ice-cream, any flavour (saya guna 800ml strawberry ice-cream)
fruits (optional)

rebus agar-agar dalam 0.8 to 1L air (tambah gula jika suka) sehingga agar-agar cair...alihkan dari api, tuangkan aiskrim dalam agar-agar panas dan masukkan buah.(finely chopped). Kacau sehingga ice-cream benar-benar bercampur. Tuang ke dalam mould dan biarkan sejuk sebelum masukkan ke dalam peti sejuk...enjoy...

anda boleh guna sebarang flavor ice-cream...

gulai nangka muda

Ingredients
Peeled and Chopped Young Jackfruit into 2cm cubes - about 3 cups
1/2 cup dried anchovies, cleaned
2 cm ginger, crushed
3 cloves garlic, pounded
5 small onion, pounded
4 tablespoon meat curry powder, mixed with 1/2 cup water
3/4 cup yogurt or
3/4 cup coconut milk
3 cups water
4 tablespoon Oil
Salt and sugar to taste

Whole spices -
Cloves 5-6
Cinnamon - 1 sticks
Star Anise - 2

Directions
Boil jackfruit until tender. Drain water and set aside. Heat oil in a deep saucepan and fry ground ingredients, whole spices, curry leave until fragrant. Add in curry paste and stir for a few minutes until fragrant. Add water, jackfruit, anchovies and bring to a boil. Add yogurt or coconut milk, salt and sugar to taste. Simmer for 5 to 10 minutes. Serve hot with white rice.

Note - If your prefer thick and creamy curry gravy, add more coconut milk or if the gravy too thick add more water. You can replace anchovies with chicken or beef (cut into bite size pieces).

pumpkin pie

pai ni memang sedap, tapi banyak kerja sikitlah kalau nak buat....tapi amat berbaloi...sedap...

Ingredients
PASTRY
1 cup plain flour
1 cup self raising flour
1/2 cup caster sugar
125g butter
1 egg yolk
water

FILLING
500g pumpkin, seeded, peeled and cubed
1 cup milk
2 eggs
1/2 cup maple or golden syrup or honey
1/3 cup brown sugar (optional)
3 tbs plain flour
1 tsp cinnamon powder
1/2 tsp ginger powder
1/2 tsp nutmeg

Method
PASTRY
1) Combine flours and sugar. Rub in the butter until mixture resembles fine breadcrumbs.
2) Stir in egg yolk and sufficient water to make mixture hold together. Chill for 30 minutes.

FILLING
1) Place pumpkin in a bowl cover with water and cook until pumpkin is tender. Drain.
2) Preheat oven to 200C.
3) Mash pumpkin, stir in milk, eggs, syrup, flour and spices until well combined.
4) Roll out pastry to line a 25cm greased removable base flan tin. Cook for 7 minutes on 200C.
5) Pour pumpkin filling over pastry and sprinkle with nutmeg.
6) Bake for 15 to 18 minutes for 180C.
7) Serve hot or cold.

Wednesday, April 28, 2010

easy carrot cake

easy to make.....
I got this recipe from Bob's Red Mill Whole Wheat Pastry Flour package.
Ingredients;
Mix together;
1/2 cup brown sugar
1/2 cup white sugar
1/2 cup canola oil
2 large eggs
1/2 tsp salt
1 tsp ground cinnamon Add;
1 cup Bob's Red Mill Whole Wheat Pastry Flour
1 cup grated carrot
1/4 cup chopped walnuts
3/4 tsp soda
1 tsp baking powder
8 oz crushed pineapple, drained

Pour into a greased 9" X 9" pan and bake at 180C until toothpick comes out clean (about 40 minutes). While you are waiting for the cake to cool, Mix together this simple icing;

3 tbsp soft margarine or butter
3 tbsp softened cream cheese
1/2 tsp vanilla and
enough powdered sugar to make it just that right consistency. Note: to double this recipe, double all ingredients. Pour into 9" X 13" pan and bake at 180C about 50 minutes or until toothpick comes out clean.

tumis kacang panjang

bahan-bahan
6 urat kacang panjang, potong 2cm

tumbuk
1 sudu besar udang kering
3 las bawang putih
2 ulas bawang merah
1 biji cili merah, buang biji

Panaskan dua sudu besar minyak dalam kuali, tumis bahan tumbuk sehingga wangi. Masukkan kacang panjang dan kacau sehingga kacang masak. Masukkan garam, gula dan sos ikan. Hidang panas dengan nasi dan kari.

telur dan lobak masin

Hidangan pembuka selera.....

Bahan-bahan
4 biji telur, dipukul dengan sedikit garam dan seasoning
1/2 cawan cincangan lobak masin
4 biji cili kering, di potong 1cm panjang
1 biji bawang besar, potong bulat dan nipis

CaraPanaskan 3 sudu besar minyak, masukkan lobak masin, cili kering dan bawang besar dan goring sehingga kekuningan. Masukkan telur yang telah dipukul kuat tadi. Tuangkan kedalam kuali dan kacau semua bahan sehingga telur keras. Mesti dihidangkan ketika masih panas.

chicken in mango sauce

4 chicken breast, cut into small/stripe pieces
3 tablespoon plain flour or season flour
1 large onion
1/2 small cucumber
1/2 small carrot
4 tablespoon mango sauce
1 tablespoon chilli paste
3 cloves garlic
2 cm ginger
5 small red chillies
1 teaspoon fish sauce
salt and sugar to taste

Mix chicken stripe with flour, salt and pepper and stand for 15 minutes. Heat oil and deep fry chicken till golden. Transfer to serving plate. Set aside.

Heat 3 tablespoon oil, saute chopped garlic and ginger and chilli paste. Add chopped carrot and cucumber and continue to stir for few minutes. Add mango sauce, onion (wedges), chopped small hot red chillies and 1 teaspoon fish sauce and 1/4 cup plain water. Season with salt and sugar. Cook until sauce thick.

Pour mango gravy over fried chicken and decorate with spring onion. Serve hot.

nasi mentega

Nasi ini berbau wangi dan sedap......

Bahan-bahan

2 cawan beras, cuci bersih
3 cawan air
4 sudu besar mentega
1 biji bawang besar, dicincang
secubit garam
3 kuntum bunga cengkih
1.5cm kulit kayu manis
1/4 cawan kismis

Cara membuatnya
1) Panaskan mentega dan tumis bawang hingga kuning.
2) Masukkan beras dan kacau kira-kira tiga minit.
3) Pindahkan beras ke dalam periok elektrik dan masukkan air. Masak sehingga kering.
4) Bila nasi telah kering masukkan kulit kayu manis, bunga cengkih dan kismis.
5) Hidangkan dengan lauk pauk seperti kari dan rendang.

chickenball spaghetti

Ketika makan angin (shopping) di Tesco pagi tadi saya terpandang akan chicken ball product keluaran AZMY. Tatkala membelek bungkusan chicken ball itu saya dapati ia bukanlah seperti chicken ball biasa yang hanya di buat dari tepung berperisa ayam. Chicken ball AZMY adalah daging ayam sebenar yang di campur dengan beberapa bahan lain dan di bentuk menjadi bebola dan dibekukan. Teringin untuk merasa tekstur bebola ayam Azmy ini, maka saya pun membeli dua bungkus....ketika dinner tadi anak-anak saya berkata "sedapnya mama chickenball ni, lain kali tak payah dah beli meatball yang selalu mama beli tu, guna yang ni je"....oklah...kalau mereka suka, saya pun suka.....dan ia dijamin Halal, itu yang paling utama... 1 packet spaghetti 2 bottles 1 can one and half package (about 25 meatballs), AZMY chicken ball 1 large onion, chopped zucchini or japanese cucumber and button mushroom fresh basil leaves

other ingredients
chopped garlic, 3 cloves
3 tbsp chilli paste
1/2 cup sweet chilli sauce
seasoning
grated parmesan cheese
olive oil spaghetti sauce...

steam fish

steam the whole fish with ginger, blackpepper, salt, oyster sauce and seasoning.

Tuesday, April 27, 2010

guacamole

Nachos or tortilla chips are the perfect accompaniment for this classic Mexican Dip.

Ingredients
2 ripe avocados
2 red chillies, seeded
1 garlic clove
1 shallot
2 tablespoon olive oil
juice of one lemon
salt
flat leaf parsley leaves, to garnish.

Directions
1) Halves the avocado, remove their stones (pits) and scoop out their flash into a bowl.
2) Mash the flesh well with a large fork or a potato masher.
3) Finely chop the chillies, garlic and shallot, then stir into the mashed avocado with the olive oil and lemon juice. Add salt to taste.
4) Spoon the mixture into a small serving bowl. Drizzle over a little olive oil and scatter with a few flat leaf parsley leaves. Serve.

simple nachos

Terasa lapar malam ni, tercari-cari apa nak makan. Nachos ada, cream cheese ada, sos juga ada, jadi apa lagi. Senang je, mula-mula tuangkan nachos kedalam bekas kaca tahan panas berukuran 9 x 13 inci , diikuti dengan small cucumber pickles, black olive, cili hijau jeruk yang telah dicincang, taburkan cream cheese yang telah di potong kecil (cubed), ready made pasta sauce atau apa saja sos yang anda suka. Masukkan kedalam oven dan panaskan 10 minit pada 180C. Keluarkan dari oven, tambahkan sos cili, mayonaise, dan nah enjoy!!! before, lihatlah cilinya masih hijau dan segar... after

sloppy joes

sloppy joe is an American dish of ground beefonionssweetened tomato sauce or ketchup and other seasonings, served on a hamburger bun (Wikipedia)

dan ini adalah sloppy joes versi 1001resepi...:)

saya guna garlic, mince beef, tomato sauce, chilli sauce, chilli powder, tomato (chop), large white onion (chop), carrot (chop), spring onion (chop), dan seasoning...panaskan sedikit minyak dan tumiskan semua bahan bermula dengan chop garlic diikuti dengan beef dan seterusnya lain-lain bahan...ketepikan...

pecahkan 4-5 biji telur, campurkan sedikit garam dan pukul sedikit. Tuangkan atas pan panas seperti di atas....letakkan roti (any type of bread) dan biarkan telur keras sedikit...angkat dan ketepikan...buat sehingga telur habis digunakan.

susun salad atas telur dan diikuti dengan sloppy joes beef...taburkan cheese mozarella/cheddar jika suka dan bakar selama 5 minit atau sehingga keju cair...makan ketika masih panas.

jika guna burger bun atau roti biasa dan tidak mahu menggunakan telur dan cheese, hanya bakar roti atas toaster dan sapukan sedikit butter/mayonnaise dan letakkan salad dan daging sloppy joe tadi....enjoy!

Monday, April 26, 2010

cereal dan yogurt

Sesuai untuk sarapan dan mereka yang sedang dalam proses menguruskan badan.

Bahan-bahan
1 cawan cereal, high fibre
3 sdb oat segera
1 cawan yogurt buah (dutch lady)
1 biji pisang,
atau buah-buahan kegemaran anda
susu rendah lemak

Cara Membuat
Campur semua bahan dan sedia untuk dihidang.

papaya lemon juice

1 to 2 cups ripe papaya
1 cup cold water
1 - 2 tbsp lemon juice
2 or more tbsp white sugar
pinch of salt
ice cube, crushed

mix papaya, water, sugar and salt in a blender and blend till smooth. Add lemon juice. Blend for few seconds. Add ice and enjoy.

Sunday, April 25, 2010

mee kuah udang kepal

Teringat ketika zaman persekolahan saya suka singgah di bandar Kelang dan makan mee bandung di sebuah gerai yang terletak dibahagian bawah Emporium Makan...Saya dapat rasakan pakcik yang masak mi tersebut menggunakan udang kepal/geragau kerana udang tersebut punya rasa dan aroma yang tersendiri. Hingga kini pakcik tersebut masih berniaga disitu dan sekali-sekala jika ke Kelang saya tak lupa singgah di warung pakcik tersebut. Resepi mee ini saya ilhamkan dari mee yang pakcik yang sedap itu dan saya rasa saya berjaya menghasilkan mee yang walaupun tak 100% sama tetapi tetap serupa...

Bahan-bahan
kisar
1 labu bawang besar
5 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 cm halia

lain2 bahan
udang besar
1 cawan udang kepal/geragau
ubi keledek cincang
1/2 cawan cili blender
1/2 cawan sos tiram
1 cawan serbuk kacang

mee kuning, celur dengan air panas
sawi, potong
cili merah potong
bawang goreng
telur

Cara membuatnya
1) Panaskan sedikit minyak dalam periok dan tumis bahan blender dan cili blender sehingga wangi. Masukkan udang kepal/geragau dan kacau sebentar. Masukkan air 5 liter dan ubi keledek dan biarkan kuah mendidih perlahan selama 15 minit. Masukkan udang besar, sos tiram, sos cili, serbuk perisa, serbuk kacang, garam dan gula. Biarkan mendidih sehingga udang masak. Tutup api.

Cara menghidang
1) Panaskan kuali kecil dengan api yang perlahan. Sendukkan 2 cawan kuah tadi dan beberapa ekor udang kedalam kuali. Masukkan sedikit sawi potong dan pecahkan sebiji telur. Renihkan api dan masak perlahan sehingga telur sedikit keras (biar kuningnya cair).
2) Letak mee ke dalam mangkuk (untuk satu hidangan) dan tuangkan kuah yang panas keatas mee. Hiaskan dengan daun bawang, cili merah dan bawang goreng. Sedap dimakan ketika masih panas.
3) Jika suka pedas anda harus tambahkan cili blender. Kuantiti kuah adalah untuk 10 hidangan atau mungkin lebih. Jika suka anda boleh tambahkan sos cili dan kicap manis.

Friday, April 23, 2010

lamb kuzi

you need;
3 lamb shanks or 8 lamb chops
1 cup evaporated milk

Ingredient A
2-3 tbsp ghee oil (minyak sapi)
2 cans of diced tomatoes
2 tbsp meat curry powder
1 tsp cumin powder (jintan putih)
1 tsp aniseed powder (jintan manis)
2 tsp coriander powder (ketumbar)
2 tbs chilli powder
1 - 2 cups plain water

Ingredient B
fry till crisp and blend
15 small onions (bawang merah)
5 garlic (bawang putih)
3 cm ginger (halia)

Ingredients C
1/2 cup raisins
1 cup cashew nuts
coriander leave

mix ingredient A and B in a large pan (I used electrical pan).

add lamb to the pan, add plain water (1 to 2 cups) and cook on medium flame (130C) for 40 to 60 minutes. Halfway through the cooking process add 1 cup evaporated milk, cashew nuts, raisin, beef cubes, salt and 2 tablespoon brown sugar. cook until lamb tender (40 to 60 minutes). Garnish with coriander leave and serve hot with briyani rice, pita bread, crusty bread, spaghetti, macaroni, mash potato, or anything you like.

Note: adjust ingredient (chilli powder, sugar, milk according to you taste).

nasi beriani bersantan

Nasi yang sedap bermula dari bahan-bahan yang juga fresh dan berkualiti. Guna beras basmati yang sebenar dan perencah yang terbaik. Saya suka masak beriani yang dicampurkan sekali lauk-pauknya. Mudah dan cepat dan yang pasti ia ada sedikit kelainan dan anak-anak pasti suka...

Idea menggunakan santan dalam nasi beriani ni saya dapat dari pembantu rumah saya yang pernah bekerja dengan majikan India....rasanya lain sikit berbanding menggunakan susu cair kerana ia lebih lemak dan berminyak...

Bahan-bahan2 cawan beras basmati
1/2 cawan kacang dhall (rebus separuh masak)
2 1/2 cawan air
1/2 cawan santan pekat
garam dan serbuk perisa ayam

6 bahagian ayam
4-5 sudu besar rempah beriani
3 sdb cili kisar
garam, gula dan lada putih secukup rasa
1 sdb air limau nipis
2 cm halia, tumbuk lumat
1 biji bawang besar, slice
campur semua bahan, gaul rata dan biar 1/2 jam.

1) Panaskan 4 sudu besar minyak sapi dan tumiskan 1 batang kulit kulit kayu manis, bunga cenkih, buah pelaga dan bunga lawang sehingga wangi, masukkan 1/2 biji bawang besar cincang. Basuh beras, toskan dan masukkan kedalam kuali bersama kacang dhall dan goreng sebentar (3-5 minit) masukkan garam dan serbuk perisa. 2) Susun ayam dalam rice cooker, tuang beras basmati (yang digoreng tadi) keatas ayam. Masukkan santan dan air dan masak sehingga kering (seperti masak nasi biasa).
3) Setelah kering, masukkan sayuran (carrot, cucumber, broccoli, couliflower, tomato, cili merah/hijau dan lain-lain dan juga kismis, biji gajus, daun sup/daun ketumbar). Tutup periok dan biarkan benar-benar kering baru masukkan bawang goreng.

Hidangkan bersama jelatah, acar timun carrot, air asam dan sebagainya.

udang blackpepper

bahan-bahan
10 ekor tiger prawn
2 biji bawang putih cincang
1 biji bawang besar, hiris bulat
1 biji cili merah dan hijau, hiris
1 tsp ground blackpepper
2 sudu besar plain yogurt
1 tsp kicap cair
salt and sugar
1 batang celery, chop

cara
panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga kekuningan...masukkan udang dan masak hingga udang berubah warna...masukkan lain-lain bahan dan perisa...kacau beberapa minit hingga  bawang layu...hidang panas...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...