Friday, December 3, 2010

puff sardin

pastry ni terlalu rapuh....saya prefer pastry 'kawan' yang saya guna untuk buat seafood puff pastry beberapa hari lalu....walaupun local product tapi ia berkualiti setanding dengan pastry yang diimpot...
sardin ni saya hanya campur bawang besar, tomato dan cili merah cincang...sedikit perisa...daun bawang dan daun ketumbar...
tekan tepi puff dengan garpu supaya melekat dan sapukan dengan kuning telur atasnya...cucuk-cucuk dengan benda tajam....bakar selama 15 ke 20 minit @ 210 degree celcius....
mencari-cari dalam peti sejuk, apa yang ada untuk dimasak sebagai kudapan pagi....hari ni semua ada kat rumah....ajwad takda paper hari ni....next week pula last critical subject, chemistry and another english subject EST....pas tu 'abang' boleh yak! yak! ye!....sementara menunggu result keluar bulan mac nanti...bolehlah jadi buddy mama hantar adik-adik kesekolah dan tukang bawa bibi ke pasar....hehe...

berbalik kepada cerita sarapan tadi....ternampak pastry ni yang baru saya beli dari cold storage dua hari lalu....nak buat apa ye dengan puff pastry ni, baru hari tu buat seafood pastry....jengah ke wet kitchen dan ternampak ada dua tin ikan sardin yang sedap tu....oklah boleh buat sardin puff...
selain tu saya goreng cucur lemak manis instant adabi...dah lama saya beli tepung ni dari tesco, pagi ni baru maid tunjukkan pada saya..."bu, ni udah lama...nak buat apa ni bu"
terus saya bancuh dan goreng....senang sangat...hanya campur air dan kacau sebati...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...