Saturday, December 25, 2010

nasi, dhal dan roti...delhi agra jaipur...

salam, sekarang kkida nak cerita pula tentang our lunch and dinner during our trip to India...since india ni makanan rujinya sama macam kita kat malaysia, maka taklah terkial-kial sangat ketika memilih apa kita nak makan...

beras di negara ini sangat berkualiti dan cantik...kalah beras kita kat malaysia...beras basmatinya...MasyaAllah panjang dekat nak seinci...hehe...

hidangan nasi beriani memang berasal dari India, tetapi apa yang biasa kita makan kat Malaysia hanya 50 peratus sahaja keenakannya berbanding nasi beriani kat india...sedap...wbp, ada juga makanan yang tidak memenuhi selera kkida...memang tak enak langsung rasanya...

kebanyakan hotel yang kami nginap hidang makanan vegetarian...jika ada makanan berdaging hanya ayam dan mutton dan awal-awal lagi kami diberitahu bahawa ia adalah halal...dan sepanjang lima hari berada disana kami hanya breakfast dan dinner dihotel penginapan sahaja...lunch pula direstoran terpilih...makanan di hotel telah termasuk dalam package airasiago.com...cuma lunch sahaja sendiri-sendiri...

harga makanan direstoran tak kira di delhi, agra dan jaipur memanglah mahal, maklumlah...kami dibawa ke restoran yang hanya dipenuhi oleh pelancung, mana tak mahal...sekali duduk tak kurang RM100...tapi since kita tak tahu mana nak cari makanan yang reasonable harganya dan halal, maka ikut ajelah...huhu...
foto atas; nasi putih, terung bakar bercheese, tofu ball in curry gravy, fried fish fillet, bergedel tahu...dinner at Mansingh Hotel, Jaipur...
yang ni pula; naan bread, dhal...fried potato...dinner at Mansingh Hotel, Agra...
egg beriani...lunch at one of restaurant on the way back to Delhi...yang ni memang tak terterima dek tekak saya...nak kata beriani bukan, nasi goreng pun bukan...harganya....mak ai...tak padan dengan rupa dan rasa...mahal bukan main...
yang ni pun not so goodlah, beriani tu kureng sikit berbanding nasi goreng vegetable tu...dhal always delicious...
dhal...hmm...sedap weh!
yang ni kami dinner kat hotel Mansingh Agra...onion prata, yellow rice and dhal...
tengoklah betapa cantiknya beras mereka...
vegetable beriani....semangkuk ni bebelas ringgit kak oi...tak kenyang anak-anak saya makan, seciput je...hehe...
dhal...mereka sangat expert buat kuah dhal...kita memang tak boleh lawan punya...hehe...
restoran ini dimiliki oleh orang islam....harganya amat berpatutan dan memang sedap...lunch di delhi before proceed to agra...
naan bread...
yang ni pula paling kelakar dan paling...ish! malaslah kkida nak cakap...teruk bebenolah tukang masak ni...rupanya memang menyelerakan....wbp, baru je sesuap masuk ke mulut kkida tolak ketepi...vegetarian fried rice katanya...rasanya masam, entah apalah bahan yang mereka letak, mungkin tairu kot...memang tak lalu makan....kkida minta tukar makanan lain kerana harganya taklah murah...:-O
roti ni sedap...rajashtan naan bread...
look at the rice...cantikkan...nasi pilao...
mutton beriani....lunch direstoran milik muslim....
nasi putih dan vegetable beriani...dinner kat hotel...

itulah dinner dan lunch kami sepanjang di india....overall makanan di restoran memang mahal kerana kami makan kat tempat tourist makan...menurut tour guide kami dia tak berani nak bawa kami makan kat tempat sembarangan kerana takut ada yang sakit perut pula nanti...susah kerana perjalanan dari delhi ke agra, agra ke jaipur dan jaipur ke delhi semula memang jauh...jenuhlah pula nanti jika ada yang sakit perut dan asyik nak ke tandas je...hehe...Alhamdulillah...nasib baik tiada sesiapa dalam group kkida yang seramai 21 orang tu yang alami sakit perut sepanjang enam hari tersebut...:)

nanti sambung lagi....

3 comments:

  1. Dah terliur dah ni Kak Ida ... tak jemu ker hari hari makan Beriani. Ya lah, kat sini makan waktu kenduri kawin jer selalunyer :)

    ReplyDelete
  2. mana ada jemu....sedap betul biryani kat sana...berasnya memang pure betullah...and the spices fresh and quality...teringat-ingatlah pulak...hehe...

    ReplyDelete
  3. hidangan mereka tak sah jika tak dihidang dalam pinggan dan periuk belanga steel tu, tradisi yg masih dikekalkan sehingga ke hotel2 bertaraf 5 bintang

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...