Sunday, December 5, 2010

chocolate fudge cake

fudge chocolate cake....kerana semua bahan ada....seawal jam tujuh saya dah mula memukul mentega dan gula, ayak tepung dan sebagainya...resepi ni dah lama saya perati, analisa, belek dan berangan nak membuatnya....saya suka title kek ini...fudge cake...pasti rasanya sedap, lembut dan gebu....dan memang betul, mungkin kerana kandungan sour cream dalam resepi ini membuatkan kek ini sangat yummy....kalau anda nak cuba ni dia resepinya....

ingredients/bahan
250g butter/mentega
3/4 cup/cawan caster sugar/gula kastor
2 biji telur/eggs
1 tsp/sdk vanilla
300ml sour cream/krim masam
200g chocolate, melted/cairkan
1 1/2 cups/cawan plain flour/tepung serbaguna
1/2 cup/cawan self-raising flour/tepung naik sendiri
1 tsp/sdk bicarbonate of soda

cara/method
1) preheat/panaskan oven to 170C
2) cream butter and caster sugar until light and fluffy/pukul mentega dan gula hingga kembang
3) beat in eggs one at a time/pukul telur satu persatu
4) beat in vanilla and sour cream/masukkan vanilla dan krim masam
5) stir in chocolate/masukkan coklat cair
6) fold through sifted flours and soda/masukkan tepung dan soda dan gaul rata
7) pour into lightly greased pan/tuang kedalam acuan yang telah di gris dengan mentega
8) bake for 35 to 40 minutes/bakar selama 35 to 40 minit

icing
90g chocolate, chopped
30g butter/mentega
1 cup/cawan icing sugar/gula ising
2-3 tbs/sdb milk/susu
1/2 tsp/sdk instant coffee/serbuk kopi

- melt chocolate and butter in bowl over hot water, stir in sifted icing sugar, coffee then enough milk to make spreadable.
- cairkan coklat dan mentega atas air panas, masukkan gula icing, serbuk kopi dan susu secukupnya.

6 comments:

  1. Salam, nampak sedap..minta izin ambil resepi dan nak tanya sour cream tu boleh digantikan dengan yogurt tak?? Tqvm

    ReplyDelete
  2. salam kak,

    apa beza kek coklat fudge ni ngan coklat kek sblm ni akak wat?

    adakah ia lebih moist?

    ReplyDelete
  3. Mr Mama...saya tak pasti bagaimana texture kek jika sour cream diganti dengan yogurt...anda boleh cuba dan jika boleh ceritakan disini akan hasilnya....tq

    Liza...mestilah ada beza kerana resepinya pun lain-lain....tapi dua-duanya pun sedap.

    ReplyDelete
  4. Salam kak, nak tanya tentang topping tu. hari tu dah cuba tapi mcm tak menjadi, mungkin sbb salah sukatan. sepatutnya teksturnya akan jadi lembut dah mudah di'spread' ke? dah hari tu juga kek saya jadi mcm pecah2, sbb choc fudge ni mmg sgt soft and fluffy. mungkin sbb tak sabar saya keluarkan dari acuan dia jadi dia mcm pecah. harap kakak dpt jawab soalan ni, saya musykil betul nak dptkan topping yg cantik utk kek ni. ada niat nak buat lagi. terima kasih..

    ReplyDelete
  5. salam,
    buat kek ni kena ikut ukuran yang betul dan cara handle batter pun kena betul. bukanlah maksud kak you tak buat dgn cara yang betul, cuma kak tak tau apa silapnya dgn adunan you tu. you have to keep on trying sehingga dapat satu teknik yg betul2 sesuai dengan you. topping tu sebenarnya senang sangat nak buat, tulah kak tak pasti mengapa you tak boleh dpt texture yg betul!...

    ReplyDelete
  6. salam, camna nak tau cwn yg sesuai

    ReplyDelete