Thursday, November 4, 2010

sambal tempoyak goreng

tempoyak masak atau sambal tempoyak goreng...memang traditionally masakan orang Perak...(rasanyalah)...jangan marah ye kalau statement saya ni salah...sebab apa saya cakap macam tu...seingat saya sejak saya kecik lagi mak, tok dan mak saudara saya dah buat sambal macam ni...bayangkanlah tok saya dah lama meninggal dunia dan jika ada sekarang usianya dan lebih 100 tahun...

tempoyak masak adalah salah satu option bagi mereka yang tak suka makan tempoyak mentah atau pun jika tempoyak mentah tu dah terlalu masam, jangan buang...buat tempoyak goreng dan ummppp!....pasti anda makan menjilat jari...

tempoyak ni sebenarnya saya beli dari Tesco (Tesco pun ada jual tempoyak!)...lama dah...maid simpan beku hingga berbulan dan saya pula tak perasan. semalam ketika mencari benda dalam freezer terjumpa bungkusan kecil tempoyak ni terselit celah pintu freezer. saya keluarkan dan letak ketepi. bila dah lembut maid saya tanya..."bu nak buang ni, udah masam..."...saya kata "eh! jangan buanglah...boleh buat sambal goreng tempoyak"...memang pembantu-pembantu Indonesia ni blur sungguh...macam orang kaya, semua benda nak dibuang...

bukannya susah sangat nak buat tempoyak goreng...

resepi saya;
1) panaskan sedikit minyak dan goreng ikan bilis kecil hingga separuh garing.
2) masukkan sebatai serai yang diketuk dan beberapa cili api pedas dan kunyit hidup yang telah ditumbuk. kacau sebentar hingga wangi.
3) masukkan tempoyak, dan sedikit air dan kacau rata. masukkan garam, gula dan perisa. akhir sekali masukkan daun kunyit yang di hiris halus dan kacau hingga pekat dan kering. rasanya harus sedikit masam, pedas dan manis serta wangi daun kunyit...
hidang dengan nasi panas...hmmmm....memang sedap.

2 comments:

  1. Masakan ni mmg fav. sgt. Kebetulan mmg keluarga saya asal dari Perak.
    Dan suami saya pulak org Pahang. Mmg kena sgt, masakan ni pun fav org Pahang juga taw :)
    Cuma agak simple sikit dari sambal tempoyak org Perak.

    ReplyDelete
  2. Halo, Apa kabar?

    Salam jumpa dari kami myTaste Indonesia.

    Kami melihat bahwa Anda memiliki resep-resep masakan yang sangat lezat dan menarik sekali.

    Kami dari myTaste Indonesia mengundang agar blog masakan Anda berada di TOP FOOD BLOG dalam situs kami, myTaste adalah Jejaring Sosial bagi para pecinta masakan di Indonesia maupun Dunia Internasional. myTaste sendiri memiliki 37 situs di masing-masing negara bagiannya. Banyak blog yang telah menjadi anggota dan mendapatkan keuntungan dari publikasi di situs kami.

    Anda dapat menambahkan blog Anda pada daftar Top Food Blog kami dengan mengikuti link ini: http://www.mytasteindonesia.com/top_food_blogs

    Terima kasih atas perhatiannya dan telah berbagi resep masakan Anda kepada kami.

    Salam hormat myTaste Indonesia,
    Immanuel Kabuhung

    Selamat menunaikan Ibadah Puasa

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...