Monday, November 29, 2010

salmon and prawn puff

hari tu tengok mat gebu buat fresh fruit puff pastry nampak sedap sangat...teringin juga nak buat macam mat gebu tu....tapi nak buat savoury puff.....hasilnya macam photo kat atas tulah...saya guna fresh salmon and large prawn....mix with mayonnaise, fresh dill and basil.

bawah ni sedikit panduan... season salmon and prawn with salt and pepper and grill hingga masak. letak dalam mangkuk besar dan hancurkan salmon dan buangkan tulangnya. campurkan udang dan bawang. masukkan beberapa sudu besar mayonnaise, 1/2 sdt serbuk paprika, fresh basil and dill (potong halus) dan akhir sekali perahkan air jus lemon (half lemon). tambahkan garam jika perlu... sebelah bawang besar dipotong nipis dan masak atas grill yang sama hingga kekuningan... fresh basil and dill, potong halus... campurkan semua bahan dan gaul rata. rasa garam dan perisanya... saya menggunakan 2 bungkus puff pastry...dapat buat 10 puff pastry....anak-anak saya kata, kenapa mama buat sikit sangat, tak cukup....saya kata testing dulu...jika sedap lain kali kita buat lagi dan kita double the quantity...hehe... potong bahagian tengah pastry... letakkan atas kepingan yang tidak dipotong dan sapukan dengan kuning telur... bakar dalam oven selama 15 minit @ 210C....keluarkan dari oven...letakkan salmon mixture tadi dan tambahkan mayonnaise....masukkan semula kedalam oven dan bakar lagi hingga pastry benar-benar masak....sekitar 10 minit lagi... sangat sedap....yummy!

8 comments:

  1. salam ida...menarik dan npk sedap..ada step by step..blh cuba ni..

    ReplyDelete
  2. salam kak ida..
    Ohh tidakk, ini boleh mendatangkan ke"jelesssan" tahap 3..haha, menarik idea akak nih.. ;-)

    ReplyDelete
  3. kzai....cuba jangan tak cuba...

    mat...thank you....

    ReplyDelete
  4. kejelesan tahap gabannnnnnnnnnn

    ReplyDelete
  5. kak, berapa lapis puff pastry tu ye? nampak tebal la lepas di bakar..

    ReplyDelete
  6. Rohaida,
    2 lapis, lapisan atas tu potong bahagian tengahnya supaya berlubang segiempat...kemudian letak atas lapisan bawah...

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...