Wednesday, November 3, 2010

itik goreng bawang

my hubby ni memang truly 'kampong boy'....memang dia dilahirkan di kampung yang sangat ulu iaitu ulu selama, perak....dibesarkan dikampung...duduk dengan atok, nenek, mak di BM dan ayah di Ipoh....hinggalah dewasa baru duduk sendiri...

saya cerita tentang suami saya ni bukanlah apa....sebab dia memang suka makan makanan yang exotic, yang orang lain jarang nak makan...yelah....dah memang my MIL suka masak cam tukan...tapi for sure my MIL cooking memang best...

last sunday dia (hubby) pesan kat his sister yang tinggal di shah alam suruh belikan itik....dia nak makan gulai itik....seumur hidup saya, tak pernah rasanya saya masak itik (makan pernahlah).

rasa geli pun ada gak....yelah, itik ni kan cara makan dia tu pelik sikit...tak kira semua lecah dan selut dia sudu aje....

hari ni, kerana dah ada itik dalam fridge tu, saya pun suruh maid cuci bersih-bersih untuk hilangkan bau hanyir itik....saya kata bubuh asam, cuka, garam, tepung banyak2 dan perap lama, baru cuci...after one hour, maid cuci dan memang bersih....hilang semua bau....

nak masak apa ek? nak masak gulai kari dah jemu....kari, kari, kari....jadi mamak pulak asik makan kari....

masak ringkas jelah....itik goreng dengan bawang pun sedap....barulah dapat nikmati daging itik tu betul-betul....kalau dah bercampur dengan rempah dan santan....hilanglah flavornya...

memang sedap....goreng dengan garam dan kunyit, tambah lada hitam dan fish sos sikit... kesimpulannya, saya rasa daging itik jauh lebih sedap dari daging burung unta semalam atau daging ayam kampung....lepas ni bolehlah beli itik selalu....hehehe...

7 comments:

  1. Serupa macam daging dan kulit ayam yer kak. Saya tak pernah tengok daging itik, main makan jer :)
    Tapi saya pernah makan daging arnab, lembut jer dagingnya.

    ReplyDelete
  2. Salam kak ida..
    Betul, saya pun agak segan nak makan itik, tapi pernah juga makan sekali, masak rendang, peha dia pendek sikit kan..bab gaya dia makan tu yang buat teringat2...menyudu semacam...

    ReplyDelete
  3. salam,

    MLMW, kulit itik ni kasar dan kesat sikit banding kulit ayam...tapi isinya lebih pejal...goreng memang sedap...daging arnab kakida tak pernah makan dan memang tak tertelan...comel sangat, sian pulak nak makan...hehe...

    Nadhirah...hmmm...yummy3...

    Mat...masa masak tu yang kakida tak berapa nak seronok, bila time makan tu dah ok...tapi daging itik memang sedap jika digoreng biasa...

    ReplyDelete
  4. kuek kuek.....nak jugakkkkkk

    ReplyDelete
  5. salam,
    saya pinjam gambar itik goreng kkida kat blog saya.
    your blog looks so yummy. I follow you!

    ReplyDelete
  6. ok mrs redzuan,
    as long as link balik ke 1001resepi...btw...blog you menawan...:)

    ReplyDelete