Wednesday, November 3, 2010

eggs and bread pie

french baguette; roti panjang yang keras kulit luarnya dan lembut bahagian dalamnya...jika disapu dengan garlic butter dan di grill dalam oven, roti ini akan crispy dan crunchy...sedap dimakan dengan mushroom soup/chicken soup....selain dari tu...saya juga suka menggunakan roti ini untuk chicken or beef sandwich...

pagi ini untuk breakfast (sebab my kids semua ada), saya buatlah something special yang dia orang suka makan...lagi pun bahang-bahang harijadi mamam semalam masih ada lagi....hehe...

entri ni panjang sikit yek! sebab setiap step saya ambik gambar...rasanya gambar boleh bercerita dengan lebih jelas lagi dari apa yang saya tuliskan... potong baguette/french bread stick setebal seperti diatas... sapu butter kedua-dua belah roti dan susun dalam baking dish... saya menggunakan breakfast beef seperti diatas untuk resepi ini...cincang atau potong kecil-kecil...selain itu anda boleh guna sausage (potong nipis) atau daging sandwich... panaskan 2 sudu besar minyak dan masak daging cincang dan sebiji bawang besar putih cincang selama 3 minit... taburkan daging dan bawang tadi keatas roti... cincang 2 biji tomato dan beberapa biji small cucumber pickle dan taburkan atas roti dan daging... dalam sebuah mangkuk....campur rata 1 tin susu cair/cream, 2 sudu besar tepung gandum, 1 sudu kecil dried basil, 2 sudu kecil dried parsley, 1 sudu kecil serbuk mustard, salt dan pepper secukup rasa... tuangkan bancuhan susu tadi ke atas semua bahan tadi dan pecahkan beberapa biji telur... taburkan cheese dan bakar dalam oven selama 15 minit pada 180C...

4 comments:

  1. salam

    mmm..mcm best jer...nak try!!!!
    suka ronda2 kat sini...akak ni rajin masak ye...bestnye...

    nnt nak dtg lg...daaa

    ReplyDelete
  2. Dr.N....tiru macam saya...

    char....kakak memang rajin masak....hehe....terima kasih...jangan lupa mencuba ya....

    ReplyDelete