Wednesday, November 24, 2010

chicken lasagna

lasagna, pasti semua tahu....famous italiana food...antara lasangna dan spaghetti bologna rasanya tak banyak berbeza kerana more or less ingredientnya hampir serupa...bezanyanya yang satu pastanya berkeping-keping dan satu lagi panjang dan halus...tetapi lasangna lebih creamy dan ambil masa untuk menyediakannya.....

pertama kena buat inti atau sosnya...kedua jika rajin buatlah cheese sosnya...ketiga nak kena susun layer by layer....last sekali kena tunggu 30 minit sebelum ia sedia untuk dihidangkan,
tapi itu pun kena tunggu 10 minit lagi...

saya hanya buat lasagna atas permintaan ramai...hehe...anak-anaklah tu...semalam saya buat menggunakan mince chicken...sosnya...biasalah...ready-made bottle sos...tapi kali ni saya buat cheese sos supaya lasagna tersebut lebih creamy and slightly watery...lebih sedap....

nilah step by step cara saya buat lasagna kali ni... heat butter mix with olive oil, saute garlic and large onion until slightly golden in colour... masukkan mince chicken, kacau sebentar sebelum masukkan button mushroom dan sebotol besar original pasta sos...saya menggunakan original prego pasta sos. kacau sehingga sos pekat. tambahkan sedikit garam, gula dan serbuk perisa. akhir sekali masukkan fresh atau dry basil. creamy cheese sauce....panaskan 3 sudu besar butter, masukkan 2 susu besar tepung gandum dan kacau sebentar sehingga tepung slightly golden. masukkan 3-4 cawan susu full cream dan biarkan susu mendidih hingga pekat sedikit....masukkan 2 ke 3 cawan grated cheddar cheese. kacau sehingga sos pekat. season with salt and pepper. ready to use. dengan menggunakan bekas tahan panas...sapukan minyak zaitun sebelum ratakan sedikit sos pasta tadi...susun kepingan pasta, sendukkan sos pasta keatasnya dan kemudian cheese sos untuk layer seterusnya. susun kepingan pasta lagi dan diikuti dengan sos pasta sebelum akhir sekali cheese sos... taburkan mozarealla dan parmesan cheese dan bakar pada suhu 180C selama 25 ke 30 minit. selepas dikeluarkan dari oven biarkan lasagna selama 15 minit sebelum di hidangkan...apabila sejuk lasagna akan shrink sedikit....enjoy!

27 comments:

  1. sedapnya.... pagi² dah tgk resipi lasagna. terliur terus! mesti cuba nih...

    ReplyDelete
  2. nasib baik stok kepingan lasagna dah beli...mmg boleh buat utk hari ni...anak2 mmg suka sgt kalu umi masak ala2 western ni :)

    ReplyDelete
  3. Aduh! sedap nyer. Akak seumur idup saya tak pernah buat Lasanga. Teringin nak buat ikut resepi akak. Nak tanya, kepingan Lasanga tu instant ker, atau kena rebus ke dulu, atau tak payah, keluar dari kotak terus susun gitu ... Saya budak baru belajar, kalau salah tolong tunjukkan... hehehehehe

    ReplyDelete
  4. dulu pnah wat tp x jadi.
    lasagna tu keras wpun dah rendam dulu,
    nak buat lg ikut resepi kat sini,
    thanks ya!

    ReplyDelete
  5. Selalu makan dkat pizzahut.... mudah ja kan... boleh bikin utk breakfast.. yummmyy....

    ReplyDelete
  6. sdapnyeee...teringin nk wt tp tkut xjd..huhu
    kalo ayam 2 tukar pda dging cincang leh kn kak?

    ReplyDelete
  7. MLMW, ada lasagna instant dan ada yang kena rebus dulu...tapi better guna yang instant. ada tertulis kat kotak bungkusan lasagna tu...

    Siti, guna daging cincang memang boleh...

    rose, naemah, revell n julia...cubalah buat, senang je...

    ReplyDelete
  8. sedapnya..nmpk mcm sng je..must try ni..MUST!!hehe..
    tq kak 4 sharing this..

    ReplyDelete
  9. sama-sama Jue...cubalah...

    ReplyDelete
  10. salam.. dh try buat tp mcm x pejal la.. mgkin sos spagethi x cukup pekat agaknye.. tp rasanya sgt sedap... tqvm..

    ReplyDelete
  11. sweetmummy,
    tak pejal...maknanya lebek ke? mungkin sos gravy tak cukup pekat kot...kena masak dgn api perlahan hingga gravy agak kering sikit...tapi sebenarnya saya suka lasagna yang lembek sikit.

    ReplyDelete
  12. Sue rasa macam nak cuba je buat Lasagna ni this coming weekend. Hopefully hubby & the kids will enjoy & love it.

    ReplyDelete
  13. sedap ni Nadiah,
    mesti hubby and anak2 akan suka...

    ReplyDelete
  14. singgah n follow........nak try nih...

    ReplyDelete
  15. dh buat 2 3 kali follow resipi ni... tqvm, fav hsband n anak2... sedapp!!!! x regret jd follower u tau...

    ReplyDelete
  16. pernah buat dulu, tapi rasa mcam terlebih masin. gravy tu tak perlu letak garam agaknya ye kakida? cukup dgn masin cheese je?

    ReplyDelete
  17. umi,
    macam mana boleh telebih masin...rasalah dulu sebelum letak garam sayang oi...

    ReplyDelete
  18. salam kak ida....
    leh bg contoh nama full cream milk? sy bru jer berjinak2 nk masak ala2 western ni..... :p

    ReplyDelete
  19. Kak...
    pasta lasagna tu dlm gamba mcm kering jek..akak nye lasagna piece tu akak rebus dulu tk yek..nampak in pice..lawo jek..if i bwat i rebus dulu...pastu leceh plak melekat2 even if i dah letk skiti oit mase rebus.....tq

    ReplyDelete
  20. nnn,
    ini instant lasagna...tak perlu rebus...grayvy jangan berair, biar kering betul...

    ReplyDelete
  21. dah try buat..jadi sangat!! dpt 3 tray (saiz sederhana)..hajat nak bagi MIL n SIL..tapi hubby nak bedal sampai 2 tray so dpt bagi MIL saje..tq bebanyak kak ida..mmg cheese sauce tu senang sesangat nak buat..tapi creamynyee mmg walahhh...once again..zillion thanks.

    ReplyDelete
  22. salam,
    lambat pula kkida reply comment nur sharlizan...sama-sama...
    suka dengar your hubby like the recipe...:)

    ReplyDelete
  23. Salam Kkida..,

    Nak lembutkan kepingan lazagna tu kena letak sos tu panas2 ke..first time sy buat lembut dan jadi second time kepingan tu keras sikit..sbb letak sos yg dah sejuk atas kepingan tu...mmg kena panas2 ye kak..apapun time kasih atas resepi yg sedap ni..!

    ReplyDelete
  24. Salam, saya menjual lasagna secara online. homemade sos tomato, semua bahan yg digunakan halal. Terima tempahan makan malam, jamuan dan sebagainya. Penghantaran sekitar kl dan selangor. Alhamdulillah setakat ini pelanggan berpuas hati dengan rasanya -013-3738861-

    ReplyDelete
  25. thank...sgt membantu..kadang2 buntu tak tau nk masak ape??

    ReplyDelete
  26. Wah..dah lama teringin nak buat...sedapnya...terima kasih

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...