Saturday, November 20, 2010

best ever carrot cake....step by step...

Walaupun kek ni memang sedap dan menjadi permintaan ramai tamu yang berkunjung ke rumah, saya memang rasa malas sikit nak membuatnya....malas sebab banyak sangat bahan yang nak disediakan...berpeluh ketiak dibuatnya.....hehe....tapi hasilnya....memang best everlah....kalah carrot cake kat secret resepi tu....betul tak?

Ini adalah antara step by step yang sempat saya ambil....saya buat untuk raya haji atas permintaan ramai....:) untuk kali ini saya menggunakan coconut flake.....ini adalah bahan resepi asal dan bukannya desicated coconut. tetapi oleh kerana susah juga nak cari bahan ni, saya guna desicated coconut....tetapi jika anda boleh perolehi kepingan kelapa manis seperti ini adalah lebih baik....coconut flakes dalam resepi ini saya beli ketika ke Vietnam minggu lepas....

9 comments:

  1. nyummynya, tapi kat rumah ni takde siapa peminat carrot cake, pengsan karang sy nak habiskan sorg.. hehe

    ReplyDelete
  2. salam kak ida...
    Setuju sangat2, memang sedap dan saya kekal dengan resipi ini...1st time buat dulu pun ambik kat blog kak ida..

    ReplyDelete
  3. Sari...you cuba buat dan suruh mereka rasa sikit dulu....saya pasti lepas sekali rasa...tiap-tiap minggu depa akan tanya carrot cake ni sampai you tak larat nak melayannya...hehe...

    yes Mat...bukan senang nak dapat resepi yang perfect dan sedap seperti ini kan...Alhamdulillah...rasa suka dapat share sesuatu yang baik untuk semua rakan diluar sana...:)

    ReplyDelete
  4. salam..terima kasih keran berkongsi resepi..dah buat dan memang sedap..tapi mungkin saya terlebih gula jadi agak manis sikit..esok nak bawa ke tempat kerja...makan ramai-ramai..hehehe..

    ReplyDelete
  5. kak untuk topping cheese tu kan 1 1b icing sugar tu maksud ape ek

    ReplyDelete
  6. Umi, 1 lb tu lebih kurang 500g...

    Maziah...mungkin terlebih gula kot...:)

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. Salam perkenalan kak ida,

    I have been your silent reader for quite sometime, and this is actually my first comment:)

    I have tried this recipe and resultnya memang awesome. Thank u so much for sharing! But I have a few questions for u. The coarsely grated carrot tu, kak ida just guna parut biasa and squeeze the juice kan? Or u are using food processor or blender then u squeeze the juice from there?

    Another qs is, plain flour, wheat flour, and all purpose flour, are they all the same?

    Lastly, if u do not have any self raising flour at home, but plain flour instead, how much baking baking powder u'll be using then? Is it 1 cup of plain flour = 1tsp baking powder? Do we need to add baking soda as well?

    I'm a beginner, hence all the questions. Hehe sorry for taking ur time and thanks a lot!

    ReplyDelete
  9. salam shaznee,
    1) kkida guna parut biasa then squeeze juice sebanyak mana yang boleh.
    2) plain flour and all purpose flour are the same.
    3) untuk self raising flour...1 cup plain flour + 2 tsp baking powder atau 1 cup plain flour + 1 teaspoon cream of tartar + 1/2 teaspoon of bicarbonate of soda.

    ReplyDelete