Monday, October 25, 2010

scones

salam,
tengahari semalam kkida ke one utama dengan hani....mencari baju...lepas shopping kami singgah minum...
 
beli bagels dan coffee....harga bagels diatas lebih rm4 dan set pretzel dibawah lebih rm7...:\

pada kkida mahal harganye....bahannya hanya tepung yang diuli dengan garam, butter, telur dan gula....
kemudian dibakar dan letak topping...tapi dek kerana tak pandai dan m..l..s nak buat sendiri....maka janganlah kita banyak komplen ye....hehe....
 
bawah ni pula kkida nak share scones yang pernah kkida nikmati kat sebuah cafe tepi sungai ketika singgah minum satu ketika dulu...cerita lama ni...lokasinya terletak kat cotswold...uk...
 
sconesnye memang yang paling sedap yang kkida pernah rasa....scones adalah sejenis roti yang dimakan panas-panas...secara tradisinya, ia adalah minuman petang orang british, depa minum dengan teh panas terutama ketika musim winter...

ketika pusing-pusing sekitar cotswold kkida perhatikan kebanyakan mat saleh suka minum petang sambil bersantai di cafe-cafe tepian sungai dan laluan pejalan kaki....(dalam cuaca yang dingin dan nyaman) sambil menikmati hot scones with clotted cream/butter dan teh o panas...
 
since kkida nampak macam sedap aje....teringin juga nak rasa...so kkida pun singgah le kat salah sebuah cafe kat bourton-on-the-water....salah satu kawasan peranginan dalam daerah cotswold...tempat ni memang cantik...

harga set seperti foto kat atas tu ialah 4 pd (cup of tea and 2 scones)...hmmm...nasib kkida singgah...hehe...sconesnye memang sedap sangat....masih panas dan sangat lembut...macam manalah depa buatkan...nak kena gi menuntut nampak gayanya....:)
 
kerana teringin nak makan scones, petang semalam kkida pun ulilah tepung...teringat nak buat scones seperti kat atas tu...:)

namun mana nak dapat texture yang sama hundred percent...itu kepakaran depa...mungkin kena cuba berulang kali...baru boleh dapat hasil terbaik...dan...macam nilah rupa scones kkida semalam...resepinya kkida ikut dari buku australian women weekly...

hmmm...oklah takat nak makan sendiri...:D
 
ini resepinya jika nak cuba...

ingredients
2 cups self-raising flour
2 teaspoons castor sugar
15g butter
1 cup milk, approximately

method
sift flour into bowl, add sugar. rub in butter, stir in enough milk to mix to a soft sticky dough. turn dough onto lightly floured surface, knead lightly until smooth. press dough out to about 2cm thickness, cut into 5cm rounds. place scones in prepared pan. brush scones with a little extra milk. bake at 180C for 15 minutes.
variations: add 1 cup finely chopped dates to flour mixture...
 

No comments:

Post a Comment