Thursday, October 28, 2010

pasta dengan fillet ikan

masak, masak, masak....then makan, makan, makan....itulah kroje nya kata orang Perak...

ngapa masak yang susah-susah....masak je yang mudah...makannya kejap je....letihnya berjam-jam...betul juga kan!....kenapalah kita ni suka benar bersusah payah pasal makan....kalau tengok sesetengah orang tu...makan je apa yang ada....nasi, ikan goreng kicap, sayur rebus, sambal belacan....dah....janji kenyang dan tidoq pun lena....kesihatan pun lebih terjamin....

apalah yang saya dok membebel sorang-sorang ni.....semalam birthday kakak...belum habis lagi cerita hal kakak ni....saya lebih senang panggil anak sulong saya tu dengan panggilan 'kakak'....dia pun suka bahasakan diri dia 'kakak'....yelah anak sulong....bila dapat adik otomatik jadi kakaklah...menunjukkan yang dia lebih tua dari adik-adik yang lain...

kakak memang anak manja...cucu sulong opah dan tok jah....seorang yang keras hati dan hard working....punya cita-cita yang tinggi....dalam pelajaran juga kakak menyerlah....sejak dari PMR, SPM dan kini menghabiskan ijazah pertama (architecture) di UIA....Insyaallah, July depan kakak habis belajar di UIA...tapi belum boleh jadi architect lagi...jauh lagi perjalanannya....kakak nak sambung belajar ke Australia...Insyaallah....dan ayah kata ok, boleh sponsor, janji kakak belajar bersungguh-sungguh....menjadi penyambung cita-cita ayah yang terbantut (melencong ke bidang jurutera) kerana kurangnya pendedahan dalam bidang senibina....

oklah cukup cerita tentang kakak....

pagi ni, bangun awal, masuk ke dapur, menyelongkar peti sejuk, drawer, cabinet...mencari bahan untuk masak....apa yang ada ye!....nak masak apa hari ni?

jumpa pasta, blackpepper fish fillet, breadcrumbs, cherry tomato, herbs, olive oil, mozarella/parmesan cheese....oklah...jalan.....maka jadilah juadah ini....hehehe... berserabutlah sikit gambar dish ni....tapi itu tak penting...hehe...janji habis....

2 comments:

  1. salam...smp opis b4 bt keja..must jenguk blog akak dlu..nak tgk pa menu ari ni..yumm..bru semangat keja..hhh

    ReplyDelete
  2. salam Sri...
    kira macam charge baterilah ya...
    ok selamat menjalankan tugas...:)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...