Friday, October 29, 2010

gulai kerang dengan betik muda

lauk orang kampung, masak cara mak mertua and hubby's favourite...mungkin kalau orang tak biasa terasa lain sikit...

my mother-in-law adalah orang yang paling creative dalam penyediaan makanan...dan of course masakannya sedap...bukan puji sebab nak bodek suami, tapi itu adalah kenyataan. even my mum's cooking pun kureng sikit berbanding my MIL...puji ikhlas ni...

tatkala baru berumahtangga dan MIL masih sehat dan kuat, saya merasa makan berbagai jenis juadah yang jarang saya lihat sebelumnya...contohnya gulai umbut kelapa dengan ikan masin, sayur lemak pucuk kacang botor, kerabu tembikai (bahagian tembikai yang putih), gulai kepah sungai yg sangat besar dan hanya dijual di sebelah utara...yummy!, kari umbut pisang, gulai biji cempedak dan sebagainya dan sejujurnya saya katakan, curry MIL is the best so far....saya dah berjalan merata negeri seluruh Malaysia (kecuali Sabah dan Sarawak) dan tak jumpa lagi kari sesedap kari MIL....tapi kini MIL dah sangat uzur dan tak mampu nak lakukan kerja masak-masak yang keterlaluan....dan segalanya hanya tinggal ingatan....

sekarang ni kalau nak makan sedap saya rekalah sendiri...kalau sedap, sedaplah...kalau tak sebaliknya....

untuk gulai diatas, saya guna rempah kari ikan. tumis kari seperti biasa, setelah wangi rempahnya masukkan betik muda dan tambahkan air. rebus sehingga betik lembut. masukkan santan dan kerang....kerang saya celur terlebih dahulu dan separuh saya buang kulitnya (kalau MIL buat dia tak celur kerang, terus masuk kedalam kuah kari) kerana saya tak mahu ambil risiko kerang busuk. tambahkan garam dan lain perisa.

10 comments:

  1. Salam Kak ...

    Kalaulah akak ni mak saya, sure saya gemuk tak turun turun. Makanan akak masak ... Subhanallah, semuanya mengkecurkan air liur saya nih :)

    ReplyDelete
  2. Syukur Alhamdulillah,

    Rezki dari Allah...itu je yang akak tau buat...masak untuk family...:)

    ReplyDelete
  3. Salam kak,

    Saya nak ucapkan ribuan terima kasih ....saya belajar memasak dari blog akak ini - saya belajar tinggi tapi tak pandai masak - sekarang baru mencuba sikit-sikit ikut resipi akak - sekali lagi ribuan terima kasih :) Amy

    ReplyDelete
  4. salam Amilia,

    sama-sama...Alhamdulillah, adalah juga manafaatnya blog akak ni kan...

    orang pompuan macam mana tinggi sekolah pun kena gak tahu masak....pendapat akak...

    ReplyDelete
  5. salam kak ida..
    1st time dgr masak macam ni, menarik juga kan..

    ReplyDelete
  6. bukan menarik mat....memang sedap...kena cuba...mak metua kak ida cakap kalau tambah serai (diketuk) dan daun kunyit lagi sedap...

    ReplyDelete
  7. First time tau..Kena cuba ni..

    ReplyDelete
  8. ibh,

    mesti cuba....lepas ni pasti terus teringat-ingat...:)

    ReplyDelete
  9. waaa...akak...tgk mmg sedap berabis la...sy mmg ske mkn yg sdp2 nie...especially kerang...bestnyer...sy follow ye blog akak...sng nk jejak balik...heeee...

    ReplyDelete
  10. pernah dgr org masak gulai dgn cengkerangnya sekali tp saya selalu takut² ..takut kerang busuk ,nangis x berlagu kene buang satu periuk hihi

    tp mmg tempting lah nmpk gaya nya..lapar sudahhhhh .

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...