Thursday, October 7, 2010

chinese donut

Inspired Life, new astro channel....saya suka sangat tengok channel ni, sebabnya; pertama gambarnya sangat cantik (HD), kedua; banyak rancangan yang menarik terutama cooking demo yang sangat santai dan resepinya simple. Semalam one of the lady chef tunjukkan cara mudah untuk buat Chinese donut, iaitu beliau menggunakan instant cookie doh. Nampak sedap sangat bila dah di coated dengan gula yang dicampur dengan cinnamon powder dan parutan kulit lemon.

masalahnya, mana saya nak cari frozen doh macam tu....rasanya tak pernah nampak kat Tesco atau Giant. So, pagi ni saya pun menggeledah beberapa cooking website mencari resepi donut ni dan Alhamdulillah terjumpa resepi ni....daripada ingredients yang digunakan saya tahu resepi donut yang ini pasti sedap......caranya mudah.....tak sampai sejam lepas jumpa resepi tu, saya, hani dan my darling hubby duduk mengadap meja didapur sambil menikmati chinese donut dengan secawan kopi....huh! syioknya.....

ni dia resepi yang saya ikuti.....jangan ubah apa-apa.....

Ingredients
2 cups flour
1/2 tsp. salt
2 ½ tsp baking powder
1/3 cup butter flavored shortening (or butter)
¾ cup milk
Oil for frying
caster sugar for coating

Directions:
1) Mix flour, salt, and baking powder in a medium sized mixing bowl.
2) Crumble and incorporate the shortening into the flour mixture until there are no large clumps remaining.
3) Add the milk and stir just until the dough forms into a ball.
4) Knead 8-12 times. Don’t over knead.
5) Heat an inch or two of oil over medium to medium-high heat.
6) Take a ¼ cup of dough and roll into a ball. Gently flatten to resemble a biscuit shape.
7) Fry in oil until both sides are very lightly browned, about 2 minutes per side.
8) Roll the donut around on a plate spread with sugar (add cinnamon powder to the caster sugar).

note: tekan sikit doh yang telah dibulatkan supaya leper sedikit. dengan cara ni donut anda lebih crunchy lagi. saya lupa pula nak buat camtu tadi....tak baca directions betul-betul, tapi still sedaplah donut saya tu....:)

7 comments:

  1. salam kak. saya teringin nak buat tapi tak berapa nak faham dalam b.inggeris. blh tak akak alihkan dalam b malaysia. harap maaf insaf tak berapa pandai

    ReplyDelete
  2. kak ida, tq for sharing..jun copy yek..timakasih

    ReplyDelete
  3. Thanks for sharing your recipe. Insyaallah i'll try it. At least it'll be easier than using the yeast type. Dan dapat makan cepat kerana tak payah tunggu dough kembang. I think kalau masukkan lemon rind or orange rind kedalam dough pun mesti enak jugakan?

    ReplyDelete
  4. zalinis,
    mungkin juga sedap...boleh cuba...

    ReplyDelete
  5. salam kakida,sya dh try chinese donut..mmg sedap,gebu dan yg paling pnting cepat di sediakan...cuma nk tnya skit,nape tepung sebelah dalam(selepas goreng)x de lubang2 halus mcm kakida pnya yer??rasa mcm mkan pastri lak.kt sebelah luar ok je garingnya.de bahan yg terlebih ke.harap kakida dpt bantu saya yg baru nk berjinak ke dapur nih.

    ReplyDelete
  6. azwa,
    ikut jelah cara resepi kkida tu...jangan uli lebih-lebih sangat...try banyak kali...Insyaallah pasti boleh....

    ReplyDelete