Monday, September 20, 2010

Spaghetti Aglio Olio

salam, hari ini saya ke rumah kakak sepupu, anisah hussain untuk jamuan raya. hidangan yang disediakan semuanya sedap dan menyelerakan. tetapi dalam banyak-banyak hidangan, dish ini menjadi tarikan utama. apa tidaknya, lihat sajalah warnanya yang meriah dan seafood yang menghiasi hidangan ini.

setelah search beberapa website (kerana saya sangat berminat untuk tahu bagaimana cara untuk membuat spaghetti ini), saya terjumpa beberapa resepi aglio olio yang lebih kurang sama antara satu sama lain bahannya

Spicy Shrimp & Spaghetti Aglio Olio Recipe
(from about.com)

Ingredients

2 lb shrimp, peeled & deveined
2 tbsp lemon juice (about 1 lemon)
1/4 cup parsley, flat-leaf, chopped
1 tsp crushed red pepper flakes
4 cloves garlic, peeled & crushed
1 tsp salt, coarse
2 tbsp extra-virgin olive oil
1/4 cup extra-virgin olive oil
2 oz anchovy fillets
8 cloves garlic (large), crushed & minced
1/2 tsp crushed red pepper flakes
1/4 cup parsley, flat-lear finely chopped
1 lb spaghetti

Directions
1) Combine 2 tbsp EVOO with lemon juice, parsley, salt and 1 tsp red pepper flakes.
2) Add shrimp and 4 cloves crushed garlic and cook about 3 mins over medium high heat. Remove shrimp to warm platter.
3) Return pan to heat and reduce heat to medium low. Add 1/4 cup EVOO. Add anchovies, minced garlic and pepper flakes to oil.
4) Break up anchovies with back of wooden spoon until they melt away into the oil & garlic mixture.
5) Toss spaghetti in the pan with parsley and the garlic oil, then season with a little salt to your taste.
6) Top servings of spaghetti with spicy shrimp and serve.

EVOO: extra-virgin olive oil

selain spaghetti olio, terdapat beberapa lagi hidangan yang tak kurang menyelerakan... roast chicken... yum! potato salad ni memang sedap... tidak dilupa ketupat dan rendang... kek lapis serawak yang lain dari yang biasa saya makan, sedap! my plate...yummy! us....her guests me and kak anis

2 comments:

  1. salam kak ida...
    Kak, pic kek yang macam kek kukus tu..kek apa yeaa..nampak moist,lembut dan sedappp jeee..

    ReplyDelete
  2. salam Mat...kak ida lupa pula nak tanya kek apa tu, tapi rasanya fruit cake dan dikukus. memang nampak sedapkan...tapi sayangnya kakida lupa nak rasa...bila mat mention ni, baru terasa meleleh ayaq lioq...nanti nak tanya kat kakanis ada lagi tak kek tu (kot2 ada balance dalam fridge...)

    ReplyDelete