Thursday, August 26, 2010

delicious chocolate cake

this is one of the best and delicious chocolate cake yang pernah saya buat. resepi ini saya perolehi dari buku family circle cakes, biscuits and slices. photo diatas adalah gambar kek coklat ini yang saya sediakan untuk di muatkan dalam majalah jelita july 2002 (bahagian resepi majalah tersebut). jika anda lihat pada texture kek tersebut pasti anda tahu betapa sedapnya kek coklat ini.....soft and moist and very chocolatey.....

cara buat kek ni mudah sangat dan tidak mengambil masa yang lama....

Ingredients
125g butter, softened (mentega)
2/3 cup castor sugar (gula castor)
1/3 cup icing sugar (gula ising)
1 1/4 cup self-raising flour (tepung naik sendiri)
1/2 cup cocoa powder (serbuk koko)
1 teaspoon bicarbonate of soda (soda bikarbonat)
2 eggs (telur)
1 cup milk (susu)
1 teaspoon vanilla essence (esen vanila)
pecan halve to decorate

Chocolate icing
1 cup icing sugar, sifted (gula ising, ayak)
1 tablespoon cocoa powder
1 1/2 tablespoon boiling water (air mendidih)
1 teaspoon vanilla essence (esen vanila)

Method
1) preheat oven to 180C. grease baking dish and and line with paper.
panaskan oven pada 180C. sapukan tin kek dengan minyak/mentega dan alaskan dengan kertas minyak.
2) cream butter with sugar and icing sugar until light and fluffy. sift flour with cocoa powder and soda three times into a bowl. add flour mixture to butter with remaining ingredients and beat together until well blended.
pukul mentega dengan gula ising dan kastor sehingga kembang. ayak koko, tepung dan soda 3 kali. masukkan bahan-bahan ini kedalam butter yang dipukul tadi bersama lain-lain bahan. gaul hingga sebati (jangan terlebih gaul)
(you can add 1/2 cup raspberry jam at this stage if you like).
(anda boleh tambahkan 1/2 cawan jem rasberi jika suka, jadi kek coklat rasberilah)
3) spoon into prepared tin and bake for 40 minutes until cooked. turn out onto a wire rack to cool.
tuang kedalam acuan pembakar dan bakar selama 40 minit pada 180C atau hingga masak.
4) to prepare icing: combine all ingredients in a bowl over simmering water and stir until smooth. pour over cold cake and spread with a knife dipped in hot water.
icing: campurkan semua bahan dalam mangkuk tahan panas dan letakkan atas air mendidih dan kacau hingga licin dan berkilat. tuang atas kek tadi. selain kek coklat ini, saya juga menyediakan beberapa jenis kek lain untuk dimuatkan dalam majalah jelita berkenaan....antaranya ialah kek prune, cheese cake, pineapple carrot cake dan bluberry slice....insyaallah nanti saya masukkan resepi-resepi tersebut disini.

7 comments:

  1. Susu tu fresh milk ke evaporated milk ye?

    ReplyDelete
  2. salam...dulu saya ada lah pembaca majalah jelita yang tegar....malah banyak koleksi majalah tersebut saya simpan...saya amat meminati tulisan wirda adnan, mahani, dan sorang lagi ni...anis ke..selepas mereka keluar dari Jelita, saya dah beli jelita lagi..kerana cara penulisan tak sejiwa dengan saya..mana mereka sekarang ya..dan siapa lah empunya blog ni...
    Salam berkenal...

    ReplyDelete
  3. Salam, akk saye nak tanye. Kalau saye tukar self-raising flour ke tepung gandum perlu ke saye tmbh baking poweder ke dalam bancuhan kek?

    terima kasih.
    wassalam

    ReplyDelete
  4. ye, kalau guna tepung gandum kena tambah baking powder...rationya 1 cawan tepung gandum = 1 sudu
    teh baking powder.

    ReplyDelete
  5. Kak..boleh tak bagi resepi dalam gm? Tq.

    ReplyDelete
  6. assalamualaikom..kak.boleh mintak copy resepi kek ni tak

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...