Thursday, July 29, 2010

pizza bread and pizza

Kerana dah lama tak buat pizza sendiri, hari ini saya dengan senang hati menguli tepung untuk roti pizza. Sebenarnya banyak pertanyaan yang saya terima bagaimana untuk membuat roti pizza yang sedap. Terdapat banyak resepi roti pizza yang boleh kita perolehi dari internet...tetapi bagi mereka yang jarang buat pizza atau roti sendiri mungkin tidak dapat mengagak sejauh mana resepi-resepi dari internet yang boleh dipercayai dan memberikan hasil yang memuaskan.

Setelah lama membelek beberapa resepi yang saya kira betul dan boleh di guna pakai, akhirnya saya mengambil keputusan kali ini saya nak cuba ikuti resepi dari chef terkenal, Jamie Oliver. Saya rasa pasti tiada masalah kalau ikut resepi Jamie kerana beliau memang terkenal sebagai chef yang handal mengadun pastry dan roti dan daripada bahan yang digunakan saya dapat rasakan resepi roti pizza Jamie pasti sedap.....

dan ini adalah resepi pizza base dari Jamie Oliver;

1kg strong white bread flour or 800g strong white bread flour, plus 200g finely ground semolina flour
1 level tablespoon fine sea salt
2 x 7g sachets of dried yeast
1 tablespoon golden caster sugar
4 tablespoons extra virgin olive oil
650ml lukewarm water

Oleh kerana saya tiada Tipo flour, strong white bread flour atau semolina flour, maka saya hanya guna tepung gandum biasa dan whole wheat flour. Saya kurangkan 2 cawan tepung gandum biasa dari 1 paket (1 kg) tepung gandum dan gantikan dengan 2 cawan tepung whole wheat (jumlah tepung tetap 1 kg). Bahan lain saya ikut tanpa sebarang perubahan juga cara membuatnya. Sieve the flour/s and salt on to a clean work surface and make a well in the middle. In a jug, mix the yeast, sugar and olive oil into the water and leave for a few minutes, then pour into the well. Using a fork, bring the flour in gradually from the sides and swirl it into the liquid. Keep mixing, drawing larger amounts of flour in, and when it all starts to come together, work the rest of the flour in with your clean, flour-dusted hands. Knead until you have a smooth, springy dough. Place the ball of dough in a large flour-dusted bowl and flour the top of it. Cover the bowl with a damp cloth and place in a warm room for about an hour until the dough has doubled in size. Now remove the dough to a flour-dusted surface and knead it around a bit to push the air out with your hands – this is called knocking back the dough. You can either use it immediately, or keep it, wrapped in clingfilm, in the fridge (or freezer) until required. If using straight away, divide the dough up into as many little balls as you want to make pizzas – this amount of dough is enough to make about six to eight medium pizzas.

Timing-wise, it’s a good idea to roll the pizzas out about 15 to 20 minutes before you want to cook them. Don’t roll them out and leave them hanging around for a few hours, though – if you are working in advance like this it’s better to leave your dough, covered with clingfilm, in the fridge. However, if you want to get them rolled out so there’s one less thing to do when your guests are round, simply roll the dough out into rough circles, about 0.5cm thick, and place them on slightly larger pieces of olive-oil-rubbed and flour-dusted tinfoil. You can then stack the pizzas, cover them with clingfilm, and pop them into the fridge. Bawah adalah bahan-bahan yang saya gunakan untuk topping pizza. Sebenarnya tiada resepi yang khusus untuk topping pizza, yang paling penting dalam membuat pizza ialah basenya, jika sedap basenya pastilah sedap pizza anda. Base (roti) pizza yang sedap adalah roti yang cukup gebu, sedikit liat, tidak mudah kembang (soggy). Saya menggunakan sos pizza ready made, package salmon, sausage (slice), can sardin, can pineapple, black olive, sweet and hot jalapenos, cheese, mayonnaise and sos cili. Kesimpulannya: resepi roti pizza Jamie memang sedap. Ia bukan sahaja sesuai sebagai pizza base, malah kita boleh gunakan resepi ini sebagai sausage bun, tuna bun, hot dog bun dan sebagainya.....lain kali tiada masalah lagi untuk buat roti pizza sendiri.....anda juga harus mencuba.....:)

12 comments:

  1. hai kak..sal ade try hari tu...60% menjadik..hehe..tq 4 the resepi :)

    ReplyDelete
  2. sama-sama..apesal 60% aje...tak 100%....:)

    ReplyDelete
  3. sedapnyaa pizzaa...meleleh tgk.. saya dah buat roti siap2 dan frozenkan...nak mencari bhn topping yg mls...aduhhh...

    ReplyDelete
  4. KAK...LEH TERANGKAN DLM BAHASA MELAYU X ?..HU3 SORY..

    ReplyDelete
  5. sedapnye pizza...senang juga nak buat ni....tak pe..ad msa naj nak buat juga la... :)

    ReplyDelete
  6. nak buat.nmpk mewah intinya.biasanya saya guna ikan tuna ja.

    ReplyDelete
  7. sedapnyap pizza.. dh lama x buat..

    kna buat lg lps ni..famli suka mkn pizza..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...