Saturday, July 24, 2010

easy chicken chop

lunch hari ni saya sediakan hidangan ringkas je....lagi pun memang lama dah juga teringin nak buat sendiri chicken chop ni....hari ni hajat tu dah dipenuhi...chicken chop ni kalau dihiris nipis dan dicampurkan ke dalam salad/coleslaw pun sedap... bahan-bahan...chicken breast (satu keping untuk hidangan seorang), belah dua tapi jangan sampai putus...kembangkan...season with salt, pepper and paprika...put aside for half an hour...

lain-lain bahan:
telur, pukul sedikit....tepung gandum atau tepung kotak (sebarang perisa), breadcrumbs dan minyak untuk menggoreng... caranya: celup ayam kedalam telur, kemudian lumurkan dengan tepung....celup sekali lagi ke dalam telur dan kemudian lumurkan pula dengan breadcrumbs supaya ia menutupi semua bahagian ayam...pastikan minyak betul-betul panas dan goreng ayam hingga kekuningan...

hidang panas dengan potato chips, potato wedges atau mash potato.....salad atau sebarang jenis sayuran... gravy tu saya guna ready-made chicken chop gravy, brand McCormick...saya tambahkan bawang besar hiris, fresh button mushroom dan sedikit cili blender (optional)...tumiskan dulu sebelum masukkan bancuhan gravy dengan air panas...

No comments:

Post a Comment