Sunday, May 9, 2010

best ever carrot cake

Ini adalah resepi carrot cake yang sangat sedap dan anda harus mencubanya. Saya terjumpa resepi ini ketika melayari laman web beberapa tahun lalu dan mencubanya. Sehingga kini ia menjadi kegemaran keluarga. Walaupun bahannya kelihatan banyak dan remeh tetapi hasilnya....membuatkan anda tersenyum.....anda mesti cuba ya!

Ingredients

2 cups plain flour
2 teaspoons baking powder
1 1/2 teaspoons baking soda
1 teaspoon salt
2 1/2 teaspoons cinnamon
4 large eggs
1 1/2 cups oil
2 cups caster sugar
2 3/4 cups coarsely grated carrots
1 (8ounce) can crushed pineapple
3/4 cup chopped walnuts or pecans
1 cup shredded coconut or desiccated coconut

Topping cream cheese frosting
1/2 cup butter
1 (8ounce) package cream cheese
1 1/2 teaspoons vanilla essence
1 lb icing sugar

Method
Sift together all dry ingredients.
In large bowl, stir together sugar, eggs and oil with wooden spoon until well blended, about 5 minute.
Add flour mixture a little at a time, mixing well after each addition.
Add carrots, nuts, pineapple and coconut and blend thoroughly (squeez juice from carrots and pineapple).
Bake in grease and line springform pan for about 60 to 90mins @ 180°C.

Cream cheese frosting - cream butter, cream cheese and vanilla. Add icing sugar a little at a time and blend well. Add a tsp of milk if the mixture too thick.

27 comments:

  1. salam kak ida,
    thks for sharing this recipe,
    nak ty, yg crushed pineapple tu mmg ade jual satu tin eh? ataupun beli yg canned pineapple and crush sendiri?thks alot.

    edi
    www.adorablecupcakes.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. Salam...

    meleleh air liur ;-p

    nak tanya.....

    2 cups plain flour
    2 teaspoons baking-----------> |baking apa ya?|
    1 1/2 teaspoons baking soda

    =)

    ReplyDelete
  3. sorry ya kakida lambat jawab....

    edi; yes, can pineapple yang biasa tu, then you pecah-pecahkan (hancurkan). make sure you squeeze the juice ye, kalau tak nanti texture cake berubah. carrot pun kena squeeze juice.

    Azreena; 2 teaspoon baking powder...

    ReplyDelete
  4. Thanks, kak ida..

    So,2tsp baking powder + 1 1/2 baking soda pulak ye?

    All carrot & pineapple tak payah pre-gaul dgn sedikit tepung dulu ke,mcm buat fruitcake tu? Or boleh lambak je dalam adunan ye?

    TQ =)

    ReplyDelete
  5. tak payah gaul dengan tepung. Ni bukan fruit cake...ikut aje cara buat yang dah sedia tu...mix all in a bowl dan kacau until well mix...trial an errorlah dulu, lepas 2,3 kali buat mesti jadi cantik...

    ReplyDelete
  6. salam kak ida...
    Hmmmm, kerana baca dari blog kak jun pasal kek lobak merah yang akak buat, saya sampai termengidam dan akhirnyaaa..hari ni saya buat juga...tapi 1/2 dari resipi asal..dan sedikit penyesuaian bahan2...tapi i tell u kak ida, memang sedapppp kek ni...

    ReplyDelete
  7. waalaikumsalam Mat Gebu...:)....kek tu memang sedapppp...sangat...tak cuba tak tahu, kalau dah cuba...pasti akan terus teringat...ada dua resepi kek carrot kat sini...kena cuba yang satu lagi tau. another kek yang sangat sedap dan mesti dicuba ialah custard tea cake....yummy!

    ReplyDelete
  8. Salam k.Ida..
    singgah dari blog CMG...one day nak try resepi carrot cake ni lah..

    ReplyDelete
  9. His Sis Ida,
    Carrot Cake is my all time favourite. But never tried yang campur coconut. Definitely will try this.

    ReplyDelete
  10. Salam Hani, you have to try this one...:)

    ReplyDelete
  11. I always love carrot cake.. will try.. harapx2 jadi lah carrot cake. Thks for the receipe.

    ReplyDelete
  12. Indu,
    semuga berjaya dengan percubaan untuk buat carrot cake ni ya....senang je buatnya, tak perlu guna mixer...ikut cara yg diberikan, pasti jadi.

    ReplyDelete
  13. Salam Pn Ida,

    Mmg sedappp...wthout d topping pn dah ckup enak...abis skeping...nk lagiii..mkn panas2 lagi...x sempat nk tggu sejuk...aromanya menguja...thx for sharing Pn.

    ReplyDelete
  14. salam ,
    nak tanya yg ingredientsd oil tu oil ape ? minyak jagung blh ke"?

    ReplyDelete
  15. salam N,
    baru buka resepi ni dan ternampak komen N yang dah lama tu...sorry ya baru sekarang saya balas...btw...this is my all time favourite cake walaupun saya sendiri jarang buat...tanpa topping pun sedap dan kalau diletak topping...hmmm...belum sempat kita nak makan dah habis...:)

    to fathin,
    salam...biasanya saya guna minyak canola atau minyak sayuran...minyak jagung rasanya boleh tiada masalah...cubalah...

    ReplyDelete
  16. Askm Kak Ida...
    harus di cuba ni...

    ReplyDelete
  17. bestnye... mmg nk try buat ni... ty for the recipe.. nti klu jd nk upload.. hehe

    ReplyDelete
  18. salam kak...
    tq sbb share resipi yg sedap nih. atie dah try buat.. mmg tersangat sedap:)

    ReplyDelete
  19. yati, gna...kena cuba tau....atie dah cuba dan katanya sedap...bukan sedap tapi tersangat sedap...:)

    ReplyDelete
  20. da cuba buat ikot resepi k.ida..mmg sgt sedap...thanx a lot ya

    ReplyDelete
  21. Salam perkenalan kak ida,

    This is actually my first comment :) I have tried this recipe and resultnya memang awesome. Thank u so much for sharing! But I have a few questions for u. The coarsely grated carrot tu, kak ida just guna parut biasa and squeeze the juice kan? Or u are using food processor or blender then u squeeze the juice from there?

    Another qs is, plain flour, wheat flour, and all purpose flour, are they all the same?

    Lastly, if u do not have any self raising flour at home, but plain flour instead, how much baking baking powder u'll be using then? Is it 1 cup of plain flour = 1tsp baking powder? Do we need to add baking soda as well?

    I'm a beginner, hence all the questions. Hehe sorry for taking ur time and thanks a lot!

    ReplyDelete
  22. Salam sis...dah try kek ni...tq for sharing..;)
    http://e-nalovelykitchen.blogspot.com/2011/11/heavenly-carrot-cake.html

    ReplyDelete
  23. salam..saya dah try kek ni..memang awesome..kalau try kukus pulak, rasanya-rasanya jadi ke?

    ReplyDelete
  24. I have tried this and i want to thank you for the recipe...its simply awesome! Even for someone with two left hands like me :)

    ReplyDelete
  25. Salam kak ida..kita pun dah cuba. Besssst sangat. TQ kongsi resepi.

    ReplyDelete
  26. Salam Kak Ida, sy dah cuba and mmg best ever carrot cake la ni..very moist and filling dgn nyior dan nenas...sy buat setengah adunan dulu kak tp tak smp sehari kak...dah licin....insyallah cuti krismas ni sy akan buat full recipe..:)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...