Monday, April 5, 2010

grill chicken and potato

entri pertama masak-masak...sebenarnya entri ni kkida bawa dari server lama....tak pasti samada betul ke tidak ini my first recipe...btw, takpalah kan....kkida cuma nak bagi tau mungkin 20% dari semua entri blog ni datangnya dari website 1001resepi...oleh itu ia agak caca marba sikit....ada cakap melayu dan ada cakap orang putih...dan susunannya pun tak betul....

kkida tulis sesetengah resepi dalam bahasa inggeris (walaupun tak berapa betul grammar nye...:) kerana ketika itu kebanyakkan iklan google dalam bahasa inggeris, jika entri bahasa melayu mereka tak layan....gitulah lebih kurang ceritanya...kini google lebih friendly...blog tulis melayu pun boleh dapat banyak iklan...dan pulangannya lumayan...hehe....

Insyaallah jika ada masa kkida akan update dan edit semula semua entri-entri tersebut yang mana tidak tersusun ayat dsbnya...

ok...berbalik kepada cerita masak-masak....petang ni kkida terasa rajin sikit, since semalam lagi teringat nak makan grill chicken...pagi tadi kkida ke tesco dan beli bahan-bahan yang diperlukan...resepi ni tak ikut mana-mana sumber, agak-agak je asalkan jadi...oklah, anak-anak cakap sedap... grill chicken, baked potato and steam corn rebus kentang separuh masak...potong keping dan susun dalam large oven dish...campurkan mushroom soup dan sourcream, tambahkan chop english parsley, chop large onion, grated cheese, salt and pepper...tuangkan ke atas kentang, dot with butter and grill for 30 minutes or until golden brown... marinade chicken with lemon, black pepper, honey, chicken granules, butter, salt and pepper...tutup dengan aluminium foil supaya tak hitam sangat nanti...selepas separuh masa keluarkan foil dan terus gril hingga kekuningan...kurang lebih sejamlah kot...tapi my gril chicken ni terbakar juga kulitnya....hehe...

serves with baked potato and salad...

1 comment:

  1. Kak tak buleh tengok gambar grilled chicken and potato nih .. sedih :(

    ReplyDelete