Thursday, July 7, 2011

cheese biscuits

cheese cookies

salam,
ni juga sebenarnya entri lama kkida....kkida re-publish semula kerana baru terjumpa photonya....biskut ni kkida buat masa raya tahun 2009....lama dah....kkida suka makanan yang bercheese...dan biskut cheese adalah satu kelainan...tu yang kkida cuba buat tu....rasanya sedap...

"mestilah sebab kkida yang buat"........hehe....cuma its more like savoury cookies sebab tak manis....resepi ni kkida perolehi dari one of my buku resepi...tapi memang tak ingat buku resepi yang mana....dan memang resepinya dalam bahasa inggeris...

Ingredients:
125g butter
90g cheddar cheese
pinch salt
pinch cayenne pepper
1 cup self raising flour
1 cup crushed cornflakes
1 egg
1 tbs milk

Methods:
1) Preheat oven to 180C.
2) Cream butter until soft. Add grated cheese, salt, pepper, sifted flour and cornflakes.
3) Combine beaten egg and milk (reserve 2 tsp for glazing)
4) Add remaining egg and milk to conflake mixture. Mix thoroughly.
5) Roll teaspoonfuls of mixture into balls. Place on lightly greased oven tray about 5cm apart. Press tops with fork.
6) Glaze with reserved egg and milk mixture.
7) Cook for 14-16 minutes. Cool on wire rack.



8 comments:

  1. Emmm...yummmy...savoury cookies...mesti sedap kan..tak kisahlah entry lama pun tak pe...tq kongsi resepi...kak cek pun nak tanya soalan sama ...susu yg digunakan tu susu ape ek....:)

    ReplyDelete
  2. Salam Noorsha,
    Wuishhh....rasa cam nak raya dah bila nampak biskut ni, mengancam jerk

    ReplyDelete
  3. salam kkida..mokwo memang tengah cari resepi sekuk yg bercheese nih nanti nak try..harap2 memenuhi citarasa ku! tq sharing!

    ReplyDelete
  4. sedapnya tengok biskut cheese tu kak..

    ReplyDelete
  5. salam ziarah kak.. sedapnya kalau dapat biskut tu, jamu mata jer lah! ya.. :D

    ReplyDelete
  6. salam kak..saya nk tanya, saya tgk resipi kek2 akak byk yg bakar dlm oven..kalau saya guna resipi akak, tapi instead of bakar kek tu saya kukus, jadi x kak? oven saya ni problem...buat kek mesti hangus kat atas..

    ReplyDelete
  7. salam,

    Myraa...resepi tu jika tulis kena bakar...bakarlah ye dik...kalau kukus nanti jadi bengkang atau pudinglah pulak dia...:) tapikan tak salah jika myraa cuba buat sekali dulu...lepas tu share dengan akak hasilnya...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...