Tuesday, April 20, 2010

blueberry cheese cake

resepi cheese cake yang simple dan sedap...resepi cam ni banyak terdapat di internet...dan ini salah satu darinya... 

Ingredients
12 - 15 pieces plain digestive biscuit, crushed
125 butter, melted
3 (250 g) packages Philadelphia Cream cheese, softened
1 cup caster sugar
3 eggs
2/3 cup sour cream
2 teaspoons vanilla essence
3-5 drops almond essence
1 (8 ounce) can blueberry pie filling

Directions
Combine biscuits and melted butter and press in 9" spring foam cake pan. Keep in the freezer while preparing the cream cheese filling. Cream cream cheese and sugar for 15 minutes or until creamy, add vanilla and almond essence, add egg one at a time. Mix until combine. Finally, add sourcream into cake mixture and mix well. Pour cake mixture on biscuit base and bake for 1 hour at 180C. Cool completely before top with blueberry pie filling.
merekah sikit bahagian tepi kek ni....tapi takpa...nanti bila dah tutup dengan blueberry filling dah tak nampak dah...hehe....janji sedap dah lah kan...

3 comments:

  1. Assalamualaikum puan Ida nak tanya biskut yg puan pakai utk cake blueberry biskut apa? saya ingin cuba tapi tak tahu nak guna biskut apa. Teima kasih

    ReplyDelete
  2. waalaikumsalam zabidah,
    terang-terang kat situ kkida tulis biskut digestive...:)

    ReplyDelete
  3. nice..tp sy rase cm x complete..resepi ni akk ade guna teknik waterbath x?..sy dgr..teknik tu lebih baik & teksturnye nanti xkn merekah & lbh lembut..betul ke..& klu xcampur sourcream tu bleh x?ade ape2 effect ke..mybe sour cream tu cume untuk tambah perase ke atau ape fungsi sebenarnye?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...