Sunday, July 27, 2014

iftar dengan famili

Assalamualaikum,
lebih seminggu kkida tidak bersiaran...sejak dari hari peristiwa tragedi MH17 hingga kini...sebenarnya mood kkida agak ke laut seminggu ni...dok ralit mengikuti perkembangan MH17 dan perang di Palestine...hati ni terasa sayu sangat mengingatkan apa yang terpaksa ditanggung dan dilalui oleh mereka...terutama mangsa MH17...:'(

Muga roh mereka dicucuri rahmat dan mendapat balasan yang setimpal dari Allah swt...hari ni barulah mood blogging mula datang sikit-sikit....:)

semalam kkida rasa happy sangat, kkida iftar dan solat tarawih dengan famili...sebenarnya sepanjang bulan puasa ni, ini ajelah majlis buka puasa yang kkida anjurkan...tu pun my two brother takda...so yg hadir hanyalah adik-adik perempuan anak beranak dan mak...
banyak jugalah juadah yang kkida sediakan selain yang dibawa oleh adik adik...kebanyakannya standard food...:) yang extranye hanyalah lemang yg my sis beli dan rendang kerang opah...:)
buka kat ruang outdoor living...best....
bubur lambuk dan kari ayam...

esok kita akan meraikan aidil fitri...raya tahun ni agak suram buat kira rakyat malaysia...nak happy lebih pun tak seronok...mujurlah anak kkida ajwad balik, jika tak mesti bertambah sedih hati ini...huhu...

di kesempatan ini kkida ingin menyusun sepuloh jari memohon ampun dan maaf buat semua pembaca blog ini...mungkin sepanjang menulis di sini kkida pernah menyakitkan hati atau menyinggung perasaan kalian...forgive me ok....0 - 0 hehe...

selamat menempuh perjalanan pulang ke kampung halaman...pandulah dengan cermat...memang tau dah sepanjang jalan tak kira arah utara selatan timur barat pasti jam giler giler...banyak je yg update kat internet gambar kereta berderet deret...pandulah dengan cermat...selamat pergi dan kembali...:)

pergi kedai membeli gula
beli gula kedai mak nyonya
hari raya hari yang mulia
mari bersama meraikannya

pagi raya pergi ke pekan
beli baju kedai pak leman
salam aidil fitri saya ucapkan
buat anda rakan budiman

jejaka termenung di tepi laman
bagai pungguk rindukan bulan
pagi raya bersalam-salaman
sanak saudara rakan dan taulan

SELAMAT HARI RAYA EIDUL FITRI, MAAF LAHIR DAN BATIN
IKLAS DARI KAK IDA DAN KELUARGA

Thursday, July 17, 2014

durian crepe...

lamanya pendam rasa nak buat durian crepe yang merupakan satu fenomena satu ketika dulu....masa tu kkida taklah teringin sangat nak buat...teringin nak makan beli aje...tapi since dah ada dusun doyan sendiri ni dan dah tak lalu dah nak makan durian mantah kkida pun search kat internet resepi crepe, nak cuba buat...

ada beberapa resepi namun semuanya tak jauh berbeza...kkida pun cuba buat semalam....Alhamdulillah,
bolehlah....cuma nak kena nipiskan lagi crepe tu, mungkin kena cairkan sikit lagi bancuhan adunannye...

bahan A
50g tepung gandum
1 sudu besar tepung ubi kayu
2 sudu besar gula putih
secubit garam
~ gaul rata bahan di atas

bahan B
1 biji telur, pukul sikit
3 sudu besat butter, cairkan
1/4 cawan susu evaporated atau susu uht
1 sudu teh esen vanilla
pewarna kuning atau hijau
dan air secukupnye

bahan C
isi durian
whipped cream

caranya:
masukkan bahan B satu persatu ke dalam bahan A dan kacau rata...kemudian tapis adunan.
panaskan small pan dan oles minyak...sudukan adunan dan golekkan pan...ketebalan crepe bergantung pada kepekatan bancuhan crepe anda...sebaiknya biarlah nipis, baru cantik rupa crepe tu nanti, jika tebal dah seperti lempeng pulak...buat hingga habis bancuhan tepung...

langkah seterusnya kkida pasti semua pun taukan...letak satu sudu kecil isi durian yang baru dan manis rasanya...tambahkan whipped cream jika suka (kkida guna ready made whipped cream yang dalam tin tu, tinggal picit aje...:)....kemudian lipat crepe secantik yg boleh...dah siap semua, masukkan dalam peti sejuk...hidang sejuk...

ok selamat mencuba...
ok satu lagi, ada yang tanya cam mana kkida buat bergedil elok aje bentuknya...sebenarnya kkida dah share beberapa kali my resipi utk bergedel....kkida guna russet/us potato....potong pada ketebalan 1/2 cam dan deep fry hingga lembut ubi tu (bukan perang ok)

tumbuk ubi hingga hancur lumat...lain-lain bahan adalah daging kisar, bawang goreng, daun sup/bawang, cili merah dan telur sebiji...gaul sebati dan hingga boleh dikepal...buat bentuk bulat leper cam foto atas tu...boleh sejukkan dulu jika perlu...

deep fry dalam minyak panas, celup dengan putih telur sahaja...(sorry utk bergedel latest ni kkida takda gambar yang dah siap bergoreng, bulan posa ni letih benar...nak ambik gambar pun malas...hehe...)
last sekali kkida nak share resepi satay dip oleh mission tortilla chips ni...kkida ada share resepi nya kat sini...sedap juga nachos makan dengan satay dip ni, lain dari yg lain...:)

hari ni anda berbuka apa, kkida nak goreng cucuq jagung je hari ni....selain tu my mum buat rendang kerang...oklah selamat berbuka puasa dan selamat beribadah di bulan Ramadhan....

bulan Ramadhan ni kena banyak bersabar ye....jangan nak marah-marah dan mengamuk tak tentu pasal, habis pahala puasa kita nanti...:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...