Thursday, February 4, 2016

Madinah


Assalamualaikum,
kkida nak sambung kisah perjalanan umrah kkida december lalu....setelah menginap tujuh malam di Makkah, kami bertolak ke Madinah pula...perjalanan bermula sebelum asar selepas solat zohor dan tawaf wida'

Tawaf wida' wajib kita lakukan ye...tawaf selamat tinggal...dan kita berdoa selepas tawaf semuga kita dijemput lagi datang sebagai tamu Allah di lain masa...selepas melakukan tawaf wida' sepatutnya kita bersegera meninggalkan kota Makkah...tak boleh dah nak ding dong meleha leha kata orang perak...nak shopping ke...memang tak boleh...solat pun kena kat hotel aje jika terpaksa...tak boleh dah ke masjid...


Kami hari tu tunggu bas lama juga...nak buat macam mana...hingga dah azan asar...akhirnya kami bertolak juga walaupun agak lewat dan solat asar dlm perjalanan ke Madinah...

Sampai Madinah dah malam...perjalanan memang jauh...tapi kkida tak terasa sbb tido aje sepanjang perjalanan...tup tup dah sampai...Alhamdulillah...tapi agak sedih juga melihat keadaan hotel penginapan...dahlah jauh dari Masjid...servis juga kurang...makan lagilah kurang...tapi takpalah, itu bahagian masing-masing...sbb tu Allah SAW jadikan ada Syurga ada Neraka...:)

Hotel asal yg dijanjikan jarak hanya 100m...tapi hotel yg depa bagi jarak lebih 200m...memang tak mampu kkida nak ulang alek ke masjid setiap waktu solat...akhirnya kkida ke masjid berselang seli...apa-apa pun kita dah buat apa yang termampu...muga amalan kkida Allah terima...:'\


Hari kedua di Madinah kami di bawa melawat masjid Quba (solat sunat), Bukit Uhud dan kilang Quran...beli tamar di kebun tamar...memang mahal kemain harga buah kurma kat situ...double dari harga kat pasar...tapi nak wat camna...dah itu aje yg ada depan mata...nak menapak sendiri ke pasar kurma memang idakle...lagipun masa tidak mengizinkan...yelah berbanding dgn haji umrah pendek sangat masanya kat Madinah...


hari pertama sampai kami ke Raudah...memang sesak...ramai tamu time tu...maklumlah cuti panjang hujung tahun...orang arab pun cuti juga...masing-masing berusaha utk solat di Raudah...mungkin pada pandangan depa kena juga solat walaupun terpaksa menolak nolak orang lain...hmmm...apakah tujuan ibadah itu sebenarnya...:/


anak-anak kkida jika mendengar sesuatu yg benar memang kusyuk sangat...mereka suka nak tahu tentang sejarah Nabi dan perjuangan Nabi SAW menegakkan syiar islam...kat Uhud ini mutawif bercerita panjang mengenai peperangan Uhud dan Bukit Uhud...


foto foto ini kkida upload secara random aje...tak ikut tertib cerita...jadilah janji ada gambo yg nak dikongsi kan...malas pun ye juga ni...hehe...


kurma segar yg telah di frozenkan...sedap...

apa-apa pun kkida bersyukur ke hadrat Illahi kerana berpeluang menjejakkan kaki sekali lagi ke tanah suci Makkah dan Madinah...tak tau samada berpeluang ke SANA lagi...:')

tatkala kkida menulis entry ni my mum and sister nor and famili ada kat Madinah...Ahad ni depa balik...muga selamat perjalanan kalian pergi dan pulang dan peroleh umrah mabrur...amin...

kkida rasa takat ni ajelah perkongsian kisah perjalanan umrah kkida...kebanyakan pakej umrah adalah lebih kurang sama itenarari mereka...kalau ada pun mungkin sikit perbezaan...tempoh masa, jenis pakej yg diambil dan sebagainya...

jika anda ingin mengerjakan umrah nasihat kkida jangan pergi musim cuti sekolah Arab...iaitu bulan December...manusia terlalu ramai...hingga tak selesa kita dibuatnya...bertolak tolak dan akhirnya tujuan kita ke sana dah jadi lain...apa taknya...nak solat dalam masjid pun payah...nak ke Raudah pun bertolak-tolak....bulan januari dan februari terbaik pada pandangan kkida...harga pakej murah dan cuaca sejuk dan nyaman...orang pun tak seramai musim cuti sekolah...Wallahuallam...