Friday, October 17, 2014

hari konvo kakak...

Alhamdulillah,
setelah hampir lapan tahun bertungkus lumus berusaha akhirnya semalam usaha tersebut membuahkan hasil...anak kkida, eka officially graduated as an architect...from UM...sebelum tu her first degree dan matrikulasi dia buat kat UIA...:)

sebagai ibu, kkida memang rasa lega teramat sangatlah...hehe...dan ayah yang paling gembira kerana cita-citanya nak ada seorang arkitek in the family tercapai jua...bagi menyambung cita-citanya yang tak kesampaian...:)

my dh masuk ITM as an architect student (i.e tahun 70an), sempat satu semester, tapi dek kerana parents orang susah dan dia nak kerja cepat sebab nak bantu mak ayah, dia pun tukar ke bidang engineering and graduate as an electrical engineer (power) from one of the US uni (after dip ITM)...

...itu cerita 80an dululah...huhu...tak perlulah kita sembang cerita yg dah lapukkan...:)


jadi bila eka kata nak buat bidang senibina, hb memang sokong sangat, kkida pulak kurang sikit...kkida prefer eka buat law atau economics dan jadi lecturer aje...orang pompuan takyahlah teruk bebeno nak kerja berhempas pulas...:)

wbp, anak sulung kkida tu mewarisi semangat kental belah ayah dia, terutama my mum in law yang memang 'keras hati' dan tak tau erti kalah...:)

...dan sepanjang 8 tahun eka belajar, kkida tumpang stress sama hingga kekadang darah naik tegak 90 darjah...hihi...risau aje tengok dia belajar, adakala tengah-tengah malam kul 2, 3 pagi kkida dengar dia ngilai sorang-sorang dlm bilik...sebabnye sambil buat model bangunan dia tengok cerita korea...hehe...dan camtulah keadaan eka sepanjang beberapa tahun tersebut...

bila hari dia ada presentation pula, dengan mata merah dan sembab kerana tak cukup tidor, terkejar-kejar turun tangga dengan model dan beg kiri kanan tangan...ada sekali tu dia lupa dan letak model bangunannye atas bumbung kereta...terus pecut nak ke uni...apa lagi, modelnye tu terbang masuk dlm longkang tepi hutan, nasib baik ayah nampak dan bawa balik...rosak...huhu...

memang sangat stress...itu adalah cerita sebelum dia jumpa ariff...:)

bila dah jumpa ariff, ariff pun tumpang stress...hikhik...dialah pula yang jadi bahan...tukang buat model dan sebagainya...memang menyerah tengkuk betullah...;p


sebenarnya lepas eka grad UIA for her first degree, en suami decide nak hantar dia continue belajar kat Oxford Brookes uni for her second degree...dah apply dan dapat tempat dan hampir-hampir buat bayaran deposit bila tetiba cik abang kita tu datang 'kacau'...hmmm...geram gak kkida masa tu...:-o

dari kuat nak ke UK, tetiba dah terbelah dua hati eka...jadi 50/50...since dah jadi 50/50 ayah pun terus cancel...takyahlah belajar kat uk...dok aje kat malaysia...nasib baik belum buat bayaran deposit ke university tersebut...:/

dan Alhamdulillah...dalam masa yang sama UM panggil suruh eka masuk belajar...memang eka ada apply utk study dekat UM sebelum tu....pucuk dicita ulam mendatang...:)


kkida bukan nak puji anak sendiri...namun jika anda ingin lihat orang yang cekal hati dan hardworking inilah dia...memang dia tak kenal erti kalah dan mengundur diri (not like mama...:)

dan dari awal lagi dia dah set high standard of achievement (makteh cakap...lol) untuk adik-adik sendiri dan juga adik-adik saudara capai (dia cucu pertama opah dan tok)...dan kakak bukanlah jenis yang suka mengeluh...


jika kkida nak cerita hal pencapaian eka dari kecik hingga sekarang sampai pagi esok pun tak boleh habis...bukanlah kkida nak berbangga diri, kkida hanya ingin share sesuatu yang mungkin boleh dijadikan tauladan buat adik-adik di luar sana...:)

"tiada yang mustahil jika anda cekal hati, kuat berusaha dan tak kenal erti mengalah"

walaupun anda bukanlah seorang yang super duper brilliant/genius, hanya average student...pokok pangkalnye anda ada keyakinan diri, Insyaallah pasti akan berjaya wp orang sekeliling merasakan anda tidak mampu buat...:)


tahun 1995 kkida masuk ke dalam dewan ini menyaksikan my dh terima his masters degree (MBA)...masa tu eka baru darjah satu...dan Alhamdulillah tak sangka rupanya kkida merasa masuk sekali lagi ke dalam dewan ini semalam...:')

apa yang kkida catatkan disini is more like my own diary...catatan kenangan...mana tau jika blog ini masih wujud 10,20, 50 tahun akan datang, Insyaallah, mungkin cucu-cicit-piat-piut kkida boleh tahu sejarah latar belakang keluarga mereka...dan jadikan ia sebagai panduan....:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...