Friday, June 24, 2016

cara kak ida travel ~ penginapan

Salam,
nak share bagaimana kkida pilih tempat penginapan jika travel obersi...sambil tu sharelah gambar kan...:)

Sebenarnya semua orang yg rajin travel terutama ke luar negara tahu bagaimana nak cari tempat penginapan. Mudah aje dengan adanya internet, tak macam dulu-dulu....masa tahun 90an jika nak travel kkida kena minta travel agent arrangekan penginapan...:(

Novotel (penginapan di Bogor)...landscape best...cuma bilik kureng sikitlah....ada sikit tak puashati...(itu semua bergantung pada rezki kan....kan...:)

Sekarang ni jarang dah guna khidmat travel agent kecuali jika terpaksa....contoh...ketika nak mengerjakan umrah hari tu atau jika nak travel ke tempat yang kita tak pasti (india dan cina kkida guna khidmat travel agent iaitu AirAsiaGo)....tapi jika boleh memang nak cari penginapan sendirilah...

Website yg paling kkida suka sekali jika nak booking penginapan adalah Booking.com
Paling mudah sekali dan paling senang nak book tempat penginapan....website ini sangat user friendly....orang yg baru pertama kali nak travel pun tak susah nak paham (tak keliru) cara nak guna website ini...

Amoi ni nak promo apatah dengan kkida, so kkida kata you diri sana dulu saya nak ambik gambar (cakap jepun tau..:)..dia pun sengih ajelah...apartment yg kkida sewa yang balconi warna coklat tu, tingkat atas sekali...dapat tru AirBnB...lokasi baik...depan train/metro station...

Selain Booking.com kkida ada juga sekali-sekala guna Agoda.com (mereka ni sebenarnya adik beradik....from same group) dan Hotel.com dan otel.com (ada banyak lagi...)

Compare to Booking.com Agoda kureng sikitlah (pada kkida)....tapi jika harga yg Agoda tawarkan cheaper dari Booking.com kkida akan book tru Agoda...satu lagi website yg kkida suka juga ialah Expedia....senang juga nak paham dengan website ini...


AirAsiaGo juga ada hotel....kita boleh booking melalui website mereka...tetapi pada pendapat kkida AAG dan Expedia adalah sumber yang sama (adik beradik)...kadang-kadang jika kita book together flight dan hotel melalui AAG harganye memang sangat murah...dan jika AA buat sale....kita boleh dapat free seats lagi...

Hotel Pade...besar kemain biliknya...dan salah satu hotel terbaik kat Banda Aceh...booking tru Booking.com...rate murah berbanding booking direct dengan hotel

Ada masa jika kkida akan nginap kat satu tempat dan tak akan pindah hotel kkida akan book tru AAG...jauh lebih convenient....tapi memang anda tak boleh cancel dahlah hotel tersebut

Satu lagi kelebihan AAG dan Expedia...kita boleh dapatkan tour packej dan airport transfer juga dari website tersebut (tapi harga memang jauh lebih mahal)

most of the time kkida akan pilih hotel atau penginapan yg include breakfast...

Jika anda nak compare harga penginapan sebelum booking boleh visit website Trip Advisor
memang amat bergunalah website ni bagi yg suka travel...dan kini Trip Advisor pun dah ada perkhidmatan tour....kkida pernah guna tour servis milik Trip Advisor iaitu Viator masa gi Bangkok hari tu...memang berdisiplin...ontime dan lebih profesional...tapi rege mahe sikit le...hehe...namun anda boleh compare...ada kala jika ragu-ragu nak ambil sebarangan travel agent takut kena tipu atau lain2 baik ambik ajer dgn agen yg kita confident...duit boleh carikan...:)

Jika ingin kepastian, kadang-kadang kkida akan hubungi terus hotel tersebut utk check harga dan sebagainya...google ajer hotel pilihan dan email mereka atau call terus...kadang-kadang mereka boleh bagi better offer (tapi selalunya taklah...:)

Last sekali kkida nak share cara nak dapatkan tempat penginapan adalah melalui AirBnB...latest addition dalam pilihan penginapan kkida....masa gi Tokyo hari tu kkida ambil penginapan melalui AirBnB....cuma anda nak kena banyak tawakkallah jika ambil melalui website ni....sebab majoroti penginapan adalah milik persendirian...setengah tu cakap tak serupa bikin...dan agak mahallah pada kkida...ada macam-macam add on lagi selain harga penginapan yg kita sewa...

apa-apa pun tepuk dada tanya selera....ada banyak lagi website yg anda boleh search...apa yg kkida share ni adalah cara kkida cari hotel atau penginapan...sekian...Wassalam...lain kali sembang bab lain pula...:)