Monday, November 24, 2014

victoria cupcake with orange icing


Assalamualaikum,
hari ni angin tidak ribut tidak tetiba kkida teringat nak buat kek, sebenarnya keinginan nak membuatnye dah lama, tapi baru hari ni jadi kenyataan...tu pun sebab teruja tengok macam-macam rupa kek yang dikongsikan kat blog dan ig...hehe...tulah penangan dunia maya ni kan....lol


lately ramai kkida tengok orang buat victoria sandwich kek, tetiba jadi popular pulak kek tu....hehe...tapi sebenarnya kek tersebut dah lama wujud, kkida dah buatnye 20 tahun lalu...:)

kek yang namanya Victoria ni sebenarnya sama je seperti kek butter biasa, bahannye yang tu jugalah...butter/margerine, gula, telur, tepung...cuma mungkin sebab dia lebih ringan berbanding kek biasa dan selalunye kek ini di sandwich seperti roti gitu, maka itulah lekat namanye...ntah...mungkin kot...lol...:)

resepi kek ni kkida perolehi dari buku resepi yang dah lama kkida beli (20 tahun dulu) dan simpan kumpul habuk...lol....masa beli tu kononnye nak cuba belajar buat kek sendiri...hehe...

Alhamdulillah...kkida memang tak pernah berguru dengan sesiapa pun...main hentam sendiri aje...:) dan resepi dari buku ni memang bagus...banyak juga yang kkida dah cuba dan hasilnya agak lumayan...:)


kkida tak pasti samada pernah share ke tidak resepi ni...tapi takpalah...kkida share sekali lagi ok...

bahannya:

100g butter/mentega, 100g gula kastor, 100g tepung self raising, 2 biji telur besar dan 1 sudu besar air panas...

caranya seperti buat kek butter biasa:

pukul gula dan butter hingga kembang, masukkan telur sebiji-sebiji dan kemudian masukkan tepung sikit-sikit, gaul rata, kemudian masukkan air panas...gaul rata dan bakar dalam dua pan kecil yang dialas dan disapu butter...pada suhu 180C selama 15 minit atau hingga masak...untuk cupcake ni kkida bakar antara 13 ke 15 minit...


keluar dan sejukkan, pastu bolehlah disapu aising atau topping...


kkida suka aising yang simple camni, mix orange atau lemon juice dengan gula icing secukupnya dan sapu atas kek...yummy...


victoria sandwich kek sangat sesuai sebagai kek hiasan kerana ia ringan dan lebih sedap dari sponge cake biasa...jika nak varietykan perisanya pun boleh...nantilah bila-bila kkida share pula victoria sandwich choc cake ye...:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...