Thursday, July 23, 2015

celamat hali laya...:)


Assalamualaikum, Naurah Imaan lagi ni...tokma kata dia malas dah nak tulis blog...so biarlah Naurah aje yang tulis...auntie ngan opah kat luar sana jangan boling ye...hehe...

atas tu gambar Naurah pagi raya...raya tak raya sama je pada Naurah...tido lagi sedap...lagipun Naurah tak puasa...mana boleh raya kan...tapi mama Naurah suruh jugak Naurah siap lawa lawa...dia kata hari raya kena pakai baju baru, baru comel...hmmm....oklah maaaa...Naurah tak kisah...janji perut Naurah penuh...hehe...


gambar atas tu tokma kata dia nak selpie dengan Naurah, tapi Naurah ngantuklah, sorry ye tokma...malam semalam Naurah meeting dgn ayah sampai kul 3 pagi baru tido...banyak perkara berbangkit yang nak Naurah cakap kat ayah...:)


atas ni pulak tokma kata kena ambik gambar kita orang 4 generasi...empat generasi?...oooohhhh!!! Opahnyang Naurah generasi pertama, pastu tokma Naurah generasi kedua, mama Naurah generasi ke3 dan Naurah 4th generation...wah!!! bestkan opahnyang Naurah dapat tengok cicit....:')


oklah...sekarang baru Naurah nak sembang pasal makanan pulak...yelah nikan blog makan-makan...mestilah cerita hal makanan baru betul...lol...

masa hari raya pertama tu tokma dengan opahnyang Naurah masak macam-macam gak...yang atas ni namanye lemang...aunty dengan tokwan tau tak apa itu lemang?...haaa...kalau tak tau meh Naurah bagitau...lemang ni orang masak dalam buloh, alas dulu dengan daun pisamg...pastu letak santan dan pulut, pastu bakar dengan kayu api hingga garing, bila nak makan belah aje...sedap tau...rasanye lemak masin dan kena makan dengan rendang daging atau ayam atau apa-apa jelah...

tapi ada hari tu Naurah tengok kat fb sapa tah ada lemang yang dah siap ada lauk dalam tu...eeeee gelilah...:-)

btw, lemang atas ni tok ayah Naurah order aje dengan orang kampung.....lol


lauk lemang sebenar...hehe...ok...ni namanye rendang ayam and made by my opahnyang...sangatlah sedap tau...ada rendang daging dan serunding juga untuk makan dengan lemang...


dan yang ni pula namanye lontong, tokma beli juga...tokma Naurah nikan dia kalau raya semua main tunjuk tunjuk aje...dia cuma nak masak yang senang senang aje....contohnye mee goreng kat bawah tu...hehe...

lontong atas tu makan dengan sayur lemak lodeh dan sambal udang...kuah kacang...sedap tau...tapi Naurah belum rasa lagi...tunggulah tahun depan raya Naurah nak cuba makan lontong tu...mesti sedap...kan...:)


ni rumah tokma Naurah...tokma Naurah ni suka gak deco deco...dia beli fresh flower pastu susun dalam pasu kaca kecil tu...katanya nak bagi rumah berseri...:)


satu yang Naurah heran, mama, tokma, TiNi dan nyang Naurah suka sangat dapat letak benda yang seketul tu kat pala Naurah....rimaslah Naurah...ayah Naurah dengan tok ayah pun tak suka benda tu letak kat kepala Naurah...depa kata sian Naurah...huhu...please mama jangan letak dah benda tu kat kepala Naurah...bukannye lawa pun...lagipun Naurah bukannye ada rambut lagi...sama je...Naurah tetap comel walau tak pakai benda tu...:-)


oklah...btw, ada satu cite sedih...nanti lain kalilah Naurah sembang ye...sekarang ni Naurah nak nenen dulu....lapar ni...tokma pun nak masak...ada yang posa hari ni...byeeee....:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...