Saturday, April 19, 2014

masak apa kat istanbul?

Salam,
ada yang kata "akak ni kedekut la...kenapa nak sorok cerita kat istanbul tu"...hai mulut sedap aje cakapkan..:(

bior le....

ni kkida nak sembang sikit berkenaan kedai jual daging kat sebelah apartment yg kakida duduk tu...jika berkaitan hal makanan pasti kkida akan kongsi...no problem...
sepanjang 4 hari nginap di apartment tersebut, kkida sempat masak sendiri dinner dan breakfast, lunch aje kat luar...bukan masak yang susah-susah, yang mudah-mudah aje....asal kenyang...tak perlu sedap...hehe...
kakida suka tengok kedai jual daging kat sana...kemas bersih dan kering....kita kena ada kedai camni kat Malaysia....semua meat telah dibersihkan...balik terus masuk kuali aje....memang itulah stail orang belah sana...selama ni bila tengok kat tv chefnye terus aje masak daging atau ayam tanpa basuh dulu kkida rasa pelik juga, tak kotor ke bahan makanan tu....tapi bila dah tengok dengan mata kepala sendiri....baru tau....high standard of living...mereka mementingkan kualiti, kebersihan dan masa...

yang atas tu adalah bahagian paha ayam yang dah dibuang tulang...senang keroja....kkida suka sangat, so belilah sampai 6 ketul...balik tabur garam dan blackpepper dan goreng.....hehe...
ayam yang telah dibuang kulit....cantik aje cara ayam tu dipotong kan....yang ni kalau nak buat chicken cordon blue memang senang dah ni...
kkida juga beli daging sebab my dh tak suka ayam...dan daging tersebut dipotong cube ikut permintaan kita...daging photo bawah ni yang ada lemak tu gunanye untuk buat mince meat...mereka grind masa tu juga bila ada orang nak beli...best best....
yang macam bergedel tu ialah daging yang dikepal...balik masuk oven atau gril aje...makan dengan roti...
inilah apa yang kkida masak untuk breakfast dan dinner...telur mesti ada...benda paling senang nak sediakan...hari-hari makan telur pun takpa...:)
kkida tak tau nak buat apa dengan daging, so masukkan aje dalam periok, masukkan saknika rempah yang ada bawa dan jadilah sup/stew gitu yang tak cukup bahan...haha....sayur murah kat sana...jenuh makan sayur hari-hari...
photo atas....sempat buat nasi lemak...hehe....sambal tu kkida bawa dari rumah, my mum yang buatkan...bila dapat makan nasi after 7 hari kat istanbul rasa heaven sangat...tatkala sambal tu masuk aje dalam mulut, rasa nak menjerit...hehe...acah aje tu...

saranan kkida jika nak ke istanbul dan nak duduk apartment, bawalah bekalan bahan mentah sikit, cam beras dan lain-lain...buat ready made sambal dsbnye...mesti ada gunanya...

btw, daging kat istanbul mahal ye....begitu juga ayam...tapi kualitinye...memang berbeza...mungkin lembu atau kambing mereka jenis yang berlainan dari malaysia....Wallahuallam...
kitchen apartment yang cukup lengkap dengan peralatan memasak, juga ada mesen basuh pinggan dan pakaian...rugilah kalau tak masak (pada kkidalah...)

ok, harap anda suka dengan perkongsian ini....selamat berhujung minggu...:)

Friday, April 18, 2014

tortilla for breakfast

Salam pagi juma'at, kekadang bila pepagi kkida bingung juga memikirkan apa nak sediakan utk anak yg nak ke sekolah atau kolej...takkanlah hari-hari nasi goreng roti nasi goreng roti...:)

tulah sebabnye 'perut' tu mereka aje...bila gi ke supermarket mata liar aje perati itu ini...cari idea utk isi perut anak-anak...hehe...

tortilla adik beradik roti juga, boleh makan kosong dengan kari atau tambah filling yang anda suka dan gril...mission wrap brand yg kkida suka guna...harga berpatutan dan macam-macam variety...
since pagi tadi kak ida kelam kabut, so letak ajelah mana yang sempat capai dek tangan...turkey sandwich slice, cucumber pickle dan cheese mozarella...tambah sos cili jika suka...boleh panaskan atas pan/stove atau masuk dalam oven...asalkan cheese cair...simple kan...
filling tu boleh tambah tomato, cucumber, isi ayam dan sebagainya...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...