Wednesday, December 10, 2014

kek pisang sedap...dan cucu...


Assalamualaikum,
apa khabar adik-adik, kakak-kakak, abang-abang sekalian...harap sihat semua...kkida kembali bersiaran...hehe...


kali ni kkida nak share foto kek pisang resepi simple.. resepi yang kkida adaptasi dari victoria sandwich kek sebelum ni.....maka jadilah kek ni victoria sandwich banana kek with cream cheese frosting...rasanya, memang sedaplah sebab kkida yang buat..kannnnn...lol...:)

kkida guna ring pan ni....beli kat ikea lama dulu, jarang guna sebab jarang baking lately...beli tu sebab saja gatal tangan...hehe...tapi sebenarnya bakar kek dalam bekas berlubang seperti ini adalah idea terbaik...kenapa?

InsyaAllah kek youall mesti cantik sebab masak rata...terutama bahagian tengah tu dan masa utk bakar kek pun berkurangan berbanding bakar kek dalam bekas biasa..:)


sapu butter atau majerin rata, pastu potong kertas minyak utk alas bahagian dasar pan dan kemudian gris kertas tu...kalau nak senang guna baking spray...


bahan-bahannya sama seperti resepi victoria sandwich yang kkida buat tempoh hari kat sini...hanya tambahkan 2-3 biji pisang yang dilenyek hancur...gaul sebati...tuang dalam acuan dan bakar selama 40 ke 50 minit lebih kurang pada suhu 190/180C...


kkida suka cover dulu batter dengan aluminium foil pada 2/3 tempoh baking...tujuan supaya bahagian atasnye tak cepat hitam...after 2/3 tempoh baking remove foil dan bakar hingga masak...keperangan...

biar sejuk sikit sebelum terbalikkan kek...belah dua dan sapukan cream cheese icing jika suka...letak balik separuh bahagian atas kek tersebut...sedia utk dihidang...yummy...

tapi better biarkan kek tu settle down beberapa jam dulu baru makan...lebih sedap lagi....:)


kalau tak sabar sangat nak makan camnilah rupa kek tersebut...cheesenye meleleh sebab kek suam lagi...hehe...


selamat mencuba...:)


pelamin Aman Mateen yang comel...mat bunga gak Aman ni kan...hehe...nasib Aman tak paham apa-apa lagi kan kan...kalau tak mesti Aman memberontak tak nak letak bunga kat pelamin tu...lol...nak letak mainan keta banyak-banyak aje...:)

Ahad lalu kkida memenuhi jemputan opah Aman, OJ utk majlis kenduri dua ekor kambing milik Aman...tapi majlis tersebut besan OJ yang buat...kita tumpang makan aje...hehe...maka setel dah kenduri kendara utk aman buat masa ini...:)


InsyaAllah, jika diizinkan Allah kkida juga akan menimang cucu pertama tahun depan...doakan agar segalanya dilindungi dan berjalan dengan baik...sebenarnya kkida ni tak berapa gemar nak sembang hal-hal yang agak privasi seperti ini secara terbuka (kata orang tu cerita hal dalam kain)...biarlah masa menentukan...ada rezki InsyaAllah...tunggu ajelah hingga tiba masanya...:-)

cuma lepas ni tak susah dah kkida nak balas soalan-soalan cepumas seperti ini...
"bila lagi?" "belum ada apa-apa lagi ke?" "anak yang kawin hari tu dah ada anak?" "dah dapat cucuke?" "bila nak dapat cucu?" "tak ngandung lagi?"  "oh! nak relax dulu lah tu"  dan bla bla bla....

dan kini dengan senang hati kkida akan kata...."yahoooo! my cucu is on his/her way now, le ni dia tengah buat telinga ngan idung....hehe.... InsyaAllah"

:0)   bye...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...