Sunday, April 8, 2018

My trip to Kashmir ~ day 2

old town of Srinagar

Assalam,
Tumpang tengah rajin baik tokma update cecepat kan...lol...

masjid
Hari kedua kami ke Sonamarg, 90km dari Srinagar...memang dah termasuk dalam list kkida utk melihat tempat itu...katanya cantik...

pokok buah apa tah...lupa dah tokma...:)
Jauh juga rasanya perjalanan kami...kerana jalan dua hala...dan tidaklah sebaik jalan kita...pemandu pulak macam stress ajer...tak friendly...tanya sepatah jawap sepatah...kali ni kkida guna kereta lain pula...salon yang ada aircon...hari pertama kereta takda AC, panas kemain dan hidung pun naik sakit dah sebab dok hidu asap...

lembah yang pastinya dilitupi salji yang tebal ketika musim sejuk
Pemandangan sepanjang perjalanan memang menakjubkan, gunung ganang yang masih dilitupi salji...cantik sungguh...Syukur sangat saya diberi kesempatan oleh NYA utk menikmati pemandangan seindah ini...Alhamdulillah...

pasar pagi dalam perjalanan ke Sonamarg...pekan kecil
Sepanjang perjalanan juga kami melalui beberapa pekan kecil...ada yang sempat tokma abadikan gambar...mereka dah tak hairan dengan pelancung...:)

Cuma mereka akan teruja bila tengok kita orang islam...

makcik-makcik beli buah-buahan


dear hubby mencari kacang utk kunyap-kunyap dalam kereta

perkampungan yang dikelilingi gunung-ganang


lebihan salji dan glacier
Bekas-bekas salji masih ada, namun cuaca dah semakin panas...berialah tokma hangkut baju tebal...lol...langsung tak pakai...len kali tak leh percaya dah pada ramalan cuaca...:(

dah berdua ajer...selpie jelah yang mampu...heeee

welcome to Sonamarg

Sunhanallah...cantik sungguh alam ciptaan MU Ya Allah...
Tempat ini menjadi tumpuan pelancung utk bermain salji...namun kena hire orang local sebagai tourist guide...

Kalau larat pilah panjat ke puncak gunung tu...mesti sangat indah pemandangan dari atas...tokma takat main kot bawah jelah...:)


dalam perjalanan pulang...sempat singgah ladang mustard
Sepanjang perjalanan pergi dan balik kami menikmat keindahan pemandangan gunung ganang yang sangat indah juga ladang pokok mustard yang menguning...memang sangat cantik...overall Kashmir memang cantik...

Apa yang saya lihat memang tidak mengecewakan...sebab itu Kashmir digelar Heaven on Earth...maybe betullah kot...

Foto-foto ini mengiakan apa yang saya katakan...namun melihat sendiri adalah yang terbaik jika benar-benar ingin menikmati keindahan bumi ini...

mustard

sungai yang mengalir dari pergunungan salji

gorengan

the other side of Dal Lake

Jalan sekeliling Dal Lake

malam mencari buah buahan...
InsyaAllah ada masa tokma update lagi...