Wednesday, April 1, 2015

bila waktu telah terhenti...



teman sejati hanyalah amal....bila waktu telah terhenti teman sejati tinggallah sepi...

Assalamualaikum...lama kkida tak update blog...hampir seminggu tiada line kerana masalah wiring telekom...call last week lagi tapi depa kata rabu baru boleh baiki....hmmmm....nak kata apa....dah depa kata camtu...kita nak marah pun tak guna...cuma boleh merungut ajelah...Malaysian style camtulah...sabor jelah...huhu....

berbalik pada tujuan entri ni....

Innalillahiwainailaihirrajiuun....daripadaNYA kita datang kepadaNYA kita kembali....semua yang hidup pasti akan merasa mati...cuma cepat ngan lambat je...hidup bukan menongkah langit...Allah SWT jadikan kita di muka bumi ini dengan tujuan tertentu...sampai masanya pasti kita akan meninggalkan bumi ini dan kembali kepada Pencipta kita...

Mak mertua kkida hidup hampir 74 tahun di atas muka bumi ini....satu perjalanan yang agak panjang juga...berbagai onak dan duri telah dilaluinya...juga kemanisan hidup...

Ahad malam lebih kurang 9 lebih arwah pergi utk selamanya....setelah hampir dua tahun terlantar akibat penyakit diabetis atau kencing manis....lama juga dia mengidap hampir 24 tahun...

Banyak kenangan sepanjang menjadi menantu beliau...pahit manis, suka duka, gembira nestapa, semua ada....itulah rencah rencah kehidupan kita di dunia ini....namun itu semua adalah ujian Allah pada hamba-hambaNYA yang dikasihi....:)

Muga roh mak dicucuri rahmat dan mendapat ganjaran setimpal dengan amalan-amalan yang telah mak lakukan selama ini...:'\


Harap sudi kiranya sahabat-sahabat sedekahkan Al-Fatihah kepada Allahyarham mak mertua kkida ye...terima kasih...

Pengalaman selama hampir dua tahun melihat arwah bergelut dengan sakitnya membuatkan kkida insaf...sooner or later setiap orang akan melaluinya...so janganlah kita asyik nak suka aje...kerana apa yang kita lakukan dalam hidup kita selama ini akan Allah SWT perlihatkan pada pengakhiran hidup kita...

dan memang kita tiada pilihan...terpaksa terima dan redha dengan ketentuan Illahi...kerana mati itu pasti...hidup belum tentu...sedang kita dok sibuk dengan hal dunia yang tak berkesudahan ini, kita tak sedar sebenarnya kain kafan kita sedang disulam oleh mesen di kilang kain...di gulung dan hantar ke kedai...tunggu masa untuk dibeli aje...:'|


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...